Jelöltállítás: több száz fellebbezés országszerte

A kifogások elbírálására három napja van a Nemzeti Választási Bizottságnak. 1500 jelölt már biztosan indulhat az áprilisi választáson, ez azonban 700-zal kevesebb, mint ahányan eredetileg kérték nyilvántartásba vételüket.

18 országos pártlistára, és csaknem 1600 egyéni jelöltre lehet majd szavazni április 6-án. A Nemzeti Választási Bizottság határozata egyelőre nem jogerős. A nemzetiségi listák közül mind a 13-at nyilvántartásba vették.

Országszerte eddig 300-an fellebbeztek a helyi választási bizottságok döntései ellen. A kifogások elbírálására három napja van a Nemzeti Választási Bizottságnak. 1500 jelölt már biztosan indulhat az áprilisi választáson, ez azonban 700-zal kevesebb, mint ahányan eredetileg kérték nyilvántartásba vételüket.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint így sok párt országos lista nélkül maradhat. "Ahhoz hogy valaki országos listát állíthasson, ahhoz kilenc megyében kell egyéni választókerületi jelöltnek lennie, abból még egy fővárosban is kell. A feltételeket nem biztos, hogy mind a 31 tudja teljesíteni, így elképzelhető, hogy csökkenni fog az országos listák száma is" - mondta a Híradónak Pálffy Ilona.

A Nemzeti Választási Bizottság pénteken döntött az országos listák nyilvántartásba vételéről. Eszerint egyelőre 18 párt és 13 nemzetiségi önkormányzat állíthat országos listát. A döntés ellen azonban még lehet fellebbezni, ezért végleges eredményt csak tíz nap múlva lehet.

A Közmédia Választási Iroda eközben már kisorsolta az országos listát indító pártok sorrendjét. A rekordszámú listára tekintettel ugyanis a közmédia, törvényi kötelezettségén túl további médiafelületet is biztosít a jelölőszervezeteknek.

"Hétfőtől a 180 perc című rádiós műsorban, a Kossuth Rádióban és a Ma reggel című M1-es magazinműsorunkban reggelente láthatóak azok a beszélgetések, amelyekben a pártoknak, amelyek jelölőlistát állítottak, 5-5 perc lehetősége van a bemutatkozásra" - jelentette ki Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint eddig több mint 191 ezren kérték a külhoni magyarok közül, hogy levélben szavazhassanak, és több mint 12 ezren jelezték: külföldön voksolnak.