Már tízezer dokumentumhoz lehet hozzáférni a Digitális Világkönyvtárban

Mérföldkőhöz érkezett az amerikai Kongresszusi Könyvtár vezetésével elindított Digitális Világkönyvtár (WDL): átlépte a tízezret a hozzáférhető dokumentumok száma a baltimore-i Walters Művészeti Múzeumban őrzött ősi dokumentumok digitalizálásával.

A Digitális Világkönyvtár gyűjtemény jelenleg 10 037 darabból áll, digitalizált kéziratokból, térképekből, könyvekből, nyomatokból, fotókból, filmekből, hangfelvételekből - közölték csütörtökön illetékesek.

A világkönyvtárat az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azzal a céllal hozta létre, hogy minél több ember számára lehetővé tegye a világ legtekintélyesebb könyvtárainak ingyenes használatát az internet segítségével. A vállalkozáshoz mostanra már 46 ország 102 intézménye csatlakozott.

Hét - arab, angol, francia, portugál, orosz és spanyol - nyelven lehet a tartalmakhoz hozzáférni. A legutóbbi digitalizált dokumentumok között van többek között a 16. századból származó úgynevezett Gospel-kézirat Etiópiából, egy másik 10. századi kézirat és egy görög nyelvű egyházi kalendárium, amelyet Bizáncban készítettek 1025-1041 táján.

A Digitális Világkönyvtár (angol elnevezéssel: World Digital Library - WDL) portáljára bárhol rá lehet kattintani - a www.wdl.org nyitva áll a diákok, az oktatók és a nagyközönség egésze előtt.

Az ötlet az amerikai Kongresszusi Könyvtár igazgatójának, James H. Billingtonnak az agyából pattant ki 2005-ben, az ő kezdeményezésére kezdődött a projekt kidolgozása. A könyvek mellett kéziratok, térképek, filmek, hangfelvételek kerültek a digitális polcokra a nagy nemzeti könyvtárakból. A közreműködő szervezetek nem exkluzív jogokat adnak a tartalmakra, mindegyikük tulajdonosa marad a WDL rendelkezésére bocsátott anyagoknak, és más intézményeknek is átadhatják azokat.