Tovább csökken a rezsi

A cél, hogy a magyar családok, illetve a magyar gazdaság kapja Európa legolcsóbb szolgáltatását, legolcsóbb energiáját - jelentette ki a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa.

A Híradóban bemutatott vállalkozás több mint 100 millió forint értékben épít oktató- és kutatóközpontot a salgótarjáni önkormányzattal közösen. Az év elején fizetniük kellett a mérőóra bekötéséért. Kéri István, a Novohrad-Nógrád Nonprofit Kft. irodavezetője úgy nyilatkozott: minden kiadás számít, ezért örültek volna, ha nem kell fizetni.

Szerdán a kormány a rezsicsökkentés újabb lépéseiről döntött. A tervek szerint a jövőben a szolgáltatót terhelik többek között a hálózatbővítéssel, a mérőhely-kialakítással és a bekötéssel kapcsolatos költségek. A kormány legújabb rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntése a vállalkozásokat, az önkormányzatokat és a civil szervezeteket is érinti.

"Az egész szolgáltatási rendszert szeretnénk átalakítani, mert a legfőbb célunk az, hogy a magyar családok, illetve a magyar gazdaság kapja Európa legolcsóbb szolgáltatását, legolcsóbb energiáját és az energiaárakba ezek is beleértendők" - jelentette ki Németh Szilárd, Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa.

A kormány még a múlt héten döntött arról, hogy a mérőórák cseréjének költségeit is a közműszolgáltatóknak kell állniuk, amely 5 ezertől akár több mint 100 ezer forintig terjedhet. Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár pedig kedden azt mondta, szerinte legalább 50 százalékkal kellene csökkenti a távhő alapdíját.

A rezsicsökkentés tavaly januárban kezdődött. Első lépésben 10 százalékkal lett olcsóbb a földgáz, az áram és a távhő. Júliustól a vízdíj, a csatorna, a szemétszállítás, a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés díja mérséklődött 10 százalékkal. Novembertől pedig ismét a gáz, az áram és a távhő ára lett alacsonyabb.

Idén újabb három lépésben csökken a rezsi. Áprilistól a gáz 6 és fél, szeptembertől a villany 5 egész 7 tized, októbertől pedig a távhő ára lesz 3,3 százalékkal alacsonyabb.