Teli kád lett a Balaton, túlcsordulhat

Ismét rekord magasságú a Balaton vízszintje, a következő napokban várható erős északi szél miatt a mélyebben fekvő part menti településrészeken kiönthet a víz. Ugyan péntek óta már folyamatosan eresztik le a tó vizét a Sió-zsilipen, mégis emelkedik a vízszint, mert bőven van utánpótlás a vízgyűjtő területek felől.

Balaton vízszintje jelenleg 127-129 centiméter, ami 18 cm-rel magasabb a szabályozási maximumnál, a Sió-zsilipet ezért már a múlt héten megnyitották. A tó legmélyebben fekvő balatonfenyvesi területein ennek ellenére már megjelent a víz a parti ingatlanok közelében – tájékoztatta a Kossuth Rádiót Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere.

A leginkább a Balaton „megbillenésétől” tartanak, hiszen tartós északi szél esetén 40-50 cm-rel biztosan megemelkedik a vízszint – mondta a településvezető, hozzátéve: a katasztrófavédelem készül erre az eshetőségre. Balatonfenyvesen egyelőre nem volt szükség arra, hogy homokzsákokkal is védekezzenek.

Magas a Balaton vízszintje


G. Tóth László, az MTA Ökológiai és Limnológiai Kutatóintézetének igazgatója közölte: ökológiai szempontból az a kedvező, ha magas a tó szintje. Mint fogalmazott: a 70-80 centiméteres vízszint a kritikus határ, „ami alatt már borulnak a dolgok”.

Azt egyelőre még nem tudni, meddig lesz nyitva a Sió-zsilip – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Hatóság szóvivője. Az elsődleges cél, hogy kimondottan aszályos nyár esetén se fordulhasson elő, ami 2012-ben, és most már szinte biztosra vehető, hogy a nyár végéig mindenképpen lesz elegendő víz a Balatonban – jelentette ki.

A szóvivő hozzátette: az esős február miatt egyelőre még mindig sokkal több víz érkezik a Balatonba a vízgyűjtőkről, mint amennyit a Sió-csatornán le tudnak engedni.