Nagyméretű szavazólapokra kell készülni

Az országos listák, valamint az egyéni jelöltek nagy száma miatt „óriási” szavazólapokra számíthatnak a választópolgárok április 6-án – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ha egy adott választókerületben például 20 jelölt indul az országgyűlési választásokon, két A/4-es méretű szavazólapon kell majd szavazni, lesz olyan kerület is ugyanakkor, amelyben mintegy 40 jelölt méreti meg magát, ennek értelmében itt még nagyobb szavazólapra lehet számítani – ismertette Pálffy Ilona. A második szavazólapon várhatóan 31 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.
Hallgassa meg!

Gond az is, hogy a jelölteket, illetve jelölő szervezeteket nem ábécérendben, hanem sorsolás alapján tüntetik fel a szavazólapokon. A választók eligazodását emiatt azzal segítenék a tervek szerint, hogy minden szavazókörben, megfelelő magasságban, a falra függesztenek majd egy kinagyított szavazólapot. Ezt lehet majd tanulmányozni sorban állás közben – mondta Pálffy Ilona.

A nagyméretű szavazólapok feltehetőleg le is lassítják a szavazás menetét, ezért plusz szavazófülkék felállításával gyorsítanák a voksolást – tette hozzá.

A következő időszak feladatairól szólva az NVI elnöke elmondta: amint az egyéni választókerületi választási bizottságok nyilvántartásba veszik a jelölteket, indul a nyomdai munka előkészítése. Először csak egy mintát készítenek el az adott kerületekben, mindegyik párttal egyeztetik, és csak ezt követően indul a sokszorosítás. Zajlik emellett a szavazatszámláló bizottságok felkészítése is.

Pálffy Ilona szavai szerint a jelöltek és a jelölőszervezetek száma miatt várhatóan lassabb lesz az adatok feldolgozása is.