Megnyílt Árkossy István műveinek kiállítása Prágában

Reneszánsz és barokk festők arcképcsarnoka címmel nyílt tárlat a magyar festőművész alkotásaiból szerda este a prágai Magyar Intézet Pincegalériájában.

A tárlaton egy 2010-ben elkezdett olajfestmény-sorozat mintegy 40 képe látható. Árkossy sajátos festői eszközeivel 30 reneszánsz és 10 barokk mestert mutat be, csokorba gyűjtve a legrangosabb itáliai reneszánsz festőművészek arcmásait és alkotásait.

Az anyagot Kulcsár Edit, az Erdély Művészetéért Alapítvány vezetője válogatta és állította össze.

A kiállítást - kolozsvári születésű, de a nyolcvanas évek második felétől Magyarországon elő festőművész jelenlétében - Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott nyitotta meg.

"A művész célja bemutatni azokat a személyeket, akik a kultúrtörténet szempontjából kiemelkedő jelentőségű kor művészetének élvonalába tartoztak" - fejtette ki Demeter, aki maga is az erdélyi képzőművészeti alkotások ismerője és gyűjtője.

Szerinte Árkossy festményei "a kiválasztott reneszánsz vagy barokk mester életművének hangulatát, kifejező erejét, és egyéni stílusát idézik meg".

Az ünnepélyes megnyitón megjelent Pető Tibor, Magyarország prágai nagykövete. Jelen voltak a csehországi magyar társadalmi és kulturális élet képviselői is.

A kiállítás április 18-ig tekinthető meg.

A prágai Magyar Intézet Pincegalériájának képzőművészeti kiállításai az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődésnek és látogatottságnak örvendenek, és kiváltották a cseh szakmai körök elismerését is.