Kutatószobát nyitott a KSH Szegeden

A kutatóknak már nem kell felmenniük Pestre, hogy a statisztikai célra kezelt részletes adatállományokon saját belátásaik szerint elemzéseket végezzenek.

A főváros után már Szegeden is lehetőség nyílik a statisztikai adatok tudományos célú vizsgálatára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szegedi főosztályának épületében nyílt kutatószobában. A KSH központjában 2008 májusában nyílt meg a statisztikai adatok tudományos célú kutatásának helyet adó kutatószoba, ahol az egyedi statisztikai adatok kiemelt szintű védelme, illetve az adatvédelemmel kapcsolatos jogszabályok szigorú betartása mellett férhetnek hozzá a tudományos szakemberek a közvetlen azonosításra alkalmatlanná tett adatállományokhoz. A kutatók itt a statisztikai célra kezelt részletes adatállományokon saját belátásaik szerint elemzéseket végezzenek.

A szakembereknek így olyan mélységű elemzések elvégzésére van lehetőségük, amelyek a KSH kiadványaiban, illetve honlapján elérhető adatok alapján nem lehetségesek. A budapesti kutatószobában eddig közel negyven témában végeztek kutatást, elsősorban az egyetemi és tudományos élet képviselői. Jelenleg hét kutatható témakör érhető el térítés nélkül, és egyedi állományok létrehozására is adott a lehetőség. A KSH fejlesztéseinek köszönhetően a szakembereknek már nem kell személyesen felkeresniük a KSH központjában kialakított kutatószobát, a távoli hozzáférési rendszer révén a szegedi főosztály épületéből is igénybe vehetik a szolgáltatást.