Ma lejár az országos listák bejelentésének határideje

Kedden 16 órakor lejár az országos listák bejelentésére nyitva álló határidő az áprilisi országgyűlési választásra.

Április 6-án a választópolgárok két szavazólapon szavazhatnak: az egyiken az országgyűlési egyéni választókerület jelöltjére, ezeknek a jelölteknek a bejelentésére hétfőn 16 óráig volt lehetőség. A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint kedd reggelig 2210 jelöltet jelentettek be. Várhatóan ez a szám már nem fog tovább növekedni, mert a választási irodák mindenhol rögzítették a jelöltek bejelentését a választási informatikai rendszerben.

A bejelentett 2210 jelöltből 1145-öt már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok. A többiek ajánlásainak ellenőrzésére és a jelöltek nyilvántartásba vételére csütörtökig van lehetőségük a bizottságoknak.

A másik szavazólapon a választópolgárok országos listára szavazhatnak, amely lehet pártlista vagy nemzetiségi lista. Az országos pártlisták és a nemzetiségi listák bejelentésének határideje kedd 16 óra.

A választáson azok a pártok állíthatnak országos pártlistát, amelyek a fővárosban és kilenc megyében összesen legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet tudtak állítani.

Az országos listákat a Nemzeti Választási Bizottság veszi nyilvántartásba. A www.valasztas.hu szerint kedd reggelig az NVB négy pártlistát vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP közös listáját, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP szövetség listáját, a Jobbikét és az LMP-ét.

Már bejelentette országos listáját az NVB-nél A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt és a Magyar Munkáspárt. Az NVI elnökének, Pálffy Ilonának a várakozásai szerint a jelöltek száma alapján legalább 22 pártnak van esélye arra, hogy országos pártlistát tudjon állítani.

Az áprilisi választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok is állíthatnak országos listát. Ezekre a listákra azok a választók szavazhatnak, akik az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal kérték felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe.

Az országos önkormányzatoknak meghatározott számú - általában tíznél kevesebb - aláírást kell összegyűjteniük országos lista állításához.

Az NVB már nyilvántartásba vette a Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, az Országos Ruszin Önkormányzat, az Országos Lengyel Önkormányzat, az Országos Örmény Önkormányzat, az Országos Szlovák Önkormányzat és a Szerb Országos Önkormányzat listáját.

Az NVB-nél már bejelentette országos listáját az Országos Horvát Önkormányzat, az Országos Roma Önkormányzat és az Ukrán Országos Önkormányzat is.