Figyelmeztető lövések a szevasztopoli reptéren

Feltehetően orosz katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a krími Szevasztopol általuk elfoglalt ukrán légitámaszpontjánál, amikor mintegy 300, korábban ott szolgáló ukrán katona, megpróbált visszatérni a bázisra.

A szevasztopoli Belbek repülőtér katonai részét őrző, mintegy tucatnyi orosz katona kedden arra figyelmeztette az fegyvertelenül felsorakozó ukránokat, hogy ne közeledjenek. A levegőbe figyelmeztető lövéseket adtak le, és arra hívták fel a figyelmet, hogy lőni fognak rájuk, ha folytatják menetelésüket.

Az Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félsziget megszállása miatt az új ukrán kormány katonai invázióval vádolta meg Oroszországot. Moszkva, amely nem ismeri el az új kijevi vezetés hatalmát, azt állítja, hogy az ott élő, többségi orosz lakosság védelmében lépett fel.

Putyin: Ukrajnában államcsíny, fegyveres hatalomátvétel történt

Az orosz államfő nem tágít álláspontjától, miszerint Ukrajnában államcsíny, fegyveres hatalomátvétel történt. Vlagyimir Putyin Moszkva környéki rezidenciáján tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről. Hozzátette: nincs szükség az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de a lehetőség megvan.

Kreml-tanácsadó: ha szankciókkal sújtják, Moszkva leállíthatja az amerikai hitelek törlesztését

Oroszország megszüntetheti a dollár tartalékdevizaként kezelését, és megtagadhatja az orosz intézmények amerikai bankok felé fennálló hiteleinek törlesztését, ha az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vezet be Oroszország ellen - közölte kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint.

Washington az ukrajnai beavatkozás miatt fenyegette meg szankciókkal Moszkvát. Az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke hétfőn közölte: a testület egyeztet a kormányzattal többek között orosz magánszemélyek elleni lehetséges szankciókról, vízumtilalomról és anyagi javak befagyasztásáról.

A keményvonalas hírében álló Kreml-tanácsadó, Szegej Glazjev közölte: ha az amerikai szervek befagyasztják orosz üzletemberek és magánszemélyek számláit, Moszkva javasolni fogja az orosz kézben lévő amerikai államkötvények eladását.

"Kitűnő gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat ápolunk (Oroszországtól) keletre és délre lévő partnereinkkel, és meg fogjuk találni a módját, hogy teljesen megszüntessük az Egyesült Államoktól való függést, sőt nagy nyereséggel kerüljünk ki a szankciók alól" - fogalmazott Putyin orosz elnök gazdasági tanácsadója.

Oroszország korábban többször érvelt amellett, hogy az amerikai dollár helyett a jelenleg csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elszámolási egységeként szolgáló SDR lehetne az első számú tartalékdeviza a világon.

Jacenyukkal is egyeztetnek az uniós állam- és kormányfők

A csütörtöki rendkívüli EU-csúcsot megelőzően az Európai Unió állam- és kormányfői Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel is átbeszélik az ukrajnai helyzetet - jelentette be kedden a Twitteren Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

A volt belga miniszterelnök hétfőn délután jelentette be, hogy az ukrán válság megvitatására rendkívüli uniós csúcsot hívott össze.

Hétfői rendkívüli tanácskozásuk alkalmával az EU külügyminiszterei közös nyilatkozatban mondták ki, hogy az Európai Unió erőteljesen elítéli, hogy az orosz fegyveres erők agressziója nyilvánvalóan megsértette Ukrajna területi egységét és szuverenitását. Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője pedig úgy fogalmazott, hogy Oroszország nyilvánvalóan megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

Közös nyilatkozatukban a külügyminiszterek az EU nevében felszólították Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait állandó állomáshelyeikre.

A külügyminiszterek "célzott intézkedésekről", szankciókról is tárgyaltak, és az is felmerült, hogy befagyasztják az egyeztetést Moszkvával a vízumkönnyítésről és az új partnerségi megállapodásról. A külügyminiszterek által elfogadott nyilatkozat szerint ezekről majd akkor kell határoznia az EU-nak, ha Oroszország nem teszi meg a tőle elvárt lépéseket a konfliktus enyhítésére. A szövegezést ismerő diplomaták szerint - bár ezt a szöveg nem tartalmazza feketén-fehéren - a külügyminiszterek szándéka az volt, hogy a tagállamok csütörtökig, a rendkívüli uniós csúcsig adnak időt erre Vlagyimir Putyinnak.

Kijev: csak a parlament hívhat be külföldi csapatokat

Nyilatkozatot fogadott el kedden az ukrán parlament, amelyben emlékeztette Oroszországot, hogy katonai csapatokat csakis a törvényhozás hívhat be az országba.

A nyilatkozat elfogadását a 450 fős Verhovna Rada 331 jelen levő képviselőjéből 239-en támogatták, ellenszavazat nem volt.

"Ez az ukrán jogszabályok és az alkotmány szerint a parlament kizárólagos kompetenciája" - emelte ki Olekszandr Turcsinov házelnök.

A parlamenti állásfoglalás lényegében Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet hétfőn, a világszervezet Biztonsági Tanácsában elhangzott közlését utasítja vissza, amely szerint Viktor Janukovics ukrán elnök kérte arra orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy avatkozzon be Ukrajnában.

Turcsinov a nyilatkozattal összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az ukrán főügyészség Janukovics kiadatását készül kérelmezni Oroszországtól. Turcsinov szerint a volt elnök kiadása, s ellene egy átlátható bírósági eljárás lefolytatása, hozzájárulna a két ország kapcsolatainak normalizálásához.

Az Oroszországba menekült, posztjáról elmozdított Janukovics ellen nemzetközi körözés van érvényben.