Megmozgatta a civileket a Millenáris Széllkapu pályázat

A kétszáznál is több pályázat csaknem fele a civilektől érkezett a Millenáris Széllkapu elnevezésű kiírásra, amely a volt Ipari Minisztérium budapesti, Margit körúti egykori épületének helyén létesítendő közpark lehetséges funkcióit kereste.

"Még a zsűrit is meglepte, hogy a társadalom milyen széles köre mozdult meg a felhívásra annak ellenére, hogy az ötletpályázat kiírásakor tudatosan szólítottuk meg a civileket az építészszakma mellett" - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pályázat díjátadóján hétfőn Budapesten. Hozzátette: a mostani pályázat anyaga képezheti majd a terület fejlesztésére később kiírandó építészeti tervpályázat alapját.

A zsűri a beérkezett 228 munkából 23-at talált díjazásra és továbbgondolásra érdemesnek.

Varga Mihály felidézte, hogy az 1971-ben épült nyolcemeletes irodaház abba a szélcsatornába épült bele, amely a Duna felé kitisztítaná Buda egyik legforgalmasabb körzetének levegőjét.

"Budapest rengeteg lehetőséget rejt magában, és mindig öröm látni, ha a főváros ezen terein megvan az a civil aktivitás, amely előmozdíthatja a fejlődést. Akik beadták ötleteiket erre a pályázatra, egy hasznos közösségi munkához járulta hozzá" - fogalmazta meg.

A Millenáris Széllkapu pályázat díjátadója és kiállítása


Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a területen néhány nap múlva megkezdődnek az épület bontási munkálatai. "Számos eredeti ötletet kaptunk, amelyek megvalósíthatóságán komolyan el kell majd gondolkoznunk, végleges döntés a fejlesztés irányáról csak később, valamennyi szempont mérlegelése után születhet" - tett hozzá.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere arról beszélt, a zsűri munkáját nehezítette, hogy sokféle szempontot kellett összeegyeztetni, hiszen a Millenáris vezetése a terület hasznosítását helyezte előtérbe, az építészszakma az építészeti lehetőséget látta a tervekben, az önkormányzatnak pedig azt kellett mérlegelnie, hogy az átalakítás a legkevesebb kellemetlenséggel járjon, és az elkészült terület kellemesebb és élhetőbb környezetet teremtsen az itt élőknek és a budapestieknek egyaránt.

Turányi Gábor építész, a zsűri szakmai elnöke hangoztatta: "Ez volt a legizgalmasabb és legösszetettebb zsűrizési feladat életem során, hiszen nagyon sok színvonalas, fiatalos, sokszínű pályázatot nézhettünk végig".
Incze Zsolt, a Millenáris park vezetője, a bíráló bizottság elnöke kiemelte: a lehető legszélesebb merítést próbáljuk továbbgondolásra javasolni a későbbi építészeti tervpályázatra.

A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. 2014. januárjában írt ki ötletpályázatot a Margit körút, Kis Rókus utca, Fény utca és a Mammut II. bevásárlóközpont által határolt terület rehabilitációjára. A lebontás előtt álló épület helyén létesítendő közpark funkcióira vonatkozó elképzeléseit bárki beküldhette, az építészek pedig külön kategóriában versenyeztek.

Kategóriánként 108, illetve 120 pályamű érkezett a február 24-i határidőig. A bírálóbizottságban a kerület és az építészszakma képviselőin kívül helyet kapott a Millenáris park vezetője is.

A Millenáris Teátrumban a gazdasági tárca és a kerület vezetői adták át a pénzdíjakat és elismerő okleveleket a nyertes pályázóknak, valamint megnyitották a legjobb pályamunkákat bemutató, április 30-áig megtekinthető kiállítást.