A Szépművészeti Múzeumhoz került a Hopp Ferenc-gyűjtemény

A kormány januárban döntött arról, hogy a gyűjtemény március 1-jei hatállyal a közelében található múzeum fenntartásában működjön.

A Szépművészeti Múzeumhoz került a korábban az Iparművészeti Múzeumhoz (IMM) tartozó Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Gyűjtemény az Andrássy úti Hopp-villával együtt. A kormány januárban döntött arról, hogy az 1935-ig a Szépművészetihez tartozó Hopp Ferenc-gyűjtemény március 1-jei hatállyal ismét a közelében található múzeum fenntartásában működjön. A kollekció a hatékonyabb működtetés érdekében kerül át a Szépművészeti Múzeumhoz, hiszen jobban illeszkedik annak nemzetközi profiljához, például az egyiptomi gyűjteményhez - közölte az MTI megkeresésére korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága.

Várakozásaik szerint a fenntartóváltás révén - a Magyar Nemzeti Galéria "új pályára állításához" hasonlóan - sor kerülhet a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Gyűjtemény megújulására és az intézményben rejlő lehetőségek komplex hasznosítására. A gyűjtemény áthelyezése lehetőséget ad arra, hogy a keleti kultúra és életmód komplex bemutatása és megismertetése érdekében megteremtsék egy ázsiai kulturális központ alapjait - jelezte az államtitkárság.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta: a kollekcióval együtt a Hopp-villa is a Szépművészetihez került, míg a Hopp Ferenc-gyűjtemény másik kiállítóhelye, a Városligeti fasorban található Ráth-villa - Ráth György végakaratának megfelelően - megmaradt az Iparművészeti Múzeumnál. A Hopp Ferenc-kollekciónak a Ráth György Múzeumban látható állandó kiállítási egysége a Szépművészeti szándékai szerint továbbra is a jelenlegi helyén maradna, erről jelenleg tárgyalások folynak az IMM-mel - közölte Baán László.