Böjte Csaba: A pénz a gyerekekben "kamatozik" legjobban

A ferences rendi szerzetes a szigetszentmiklósi Szent Miklós plébánia és a városi közösségi ház által szervezte kulturális és lelki gyakorlaton tartott előadást. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője kitért az ukrajnai eseményekre is.

A szigetszentmiklósi Szent Miklós plébánia és a városi közösségi ház által szervezett, az önkormányzat és számos civil által támogatott kulturális és lelki gyakorlaton, vasárnap a ferences rendi szerzetes - a csíksomlyói Mária-évhez kapcsolódva - előadásában egyebek mellett arra kereste a választ, hogy mit tanulhat a 21. század embere Máriától, például a konfliktuskezelésben, a békés együttélés területén. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője kitért az ukrajnai eseményekre is, és hangsúlyozta: "nagyon fontos, hogy a béke királynőjét kérjük térségünk, világunk békéjéért".

Böjte Csaba Szigetszentmiklóson


A mindennapi életből, gyakran saját hétköznapjaikból merített példái, humorral előadott történetei sokszor okoztak derültséget a közönségben, s tették átélhetővé és szemléletessé Böjte Csaba gondolatait, biztatásait például a küzdelem, az erőfeszítés fontosságáról vagy éppen figyelmeztetéseit a mai trendekről. Úgy fogalmazott: ma divat keseregni, mindent leértékelni, és sokan gondolják, hogy "attól menők, ha mindent leszólnak". "Isten 4,5 milliárd évet fektetett ebbe a Föld nevű projektbe, ő meg azt mondja, gagyi" szemléltette a "leszólást" Böjte Csaba, aki arra biztatott mindenkit, hogy "vegyük észre az értékeket, s tudatosan irányítsuk egymás figyelmét a jóra, a szépre".

Szabó József (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében többek között arra emlékeztetett, hogy ez az alkalom azért is ünnep, "mert a testvériség jegyében zajló találkozót a magyar nemzet ereje hozta össze". Hutóczky Béla plébános az MTI-nek elmondta, hogy a szigetszentmiklósiak évek óta értéknek tartják Böjte Csaba mind Krisztus evangéliumához, mind a szeretetszolgálathoz kapcsolódó, a gyermekek szolgálatában megélt gondoskodását. A mintegy kétezer résztvevővel zajló programon műsorral léptek fel a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószentmiklósi Szent Anna gyermekotthonának lakói, a szigetszentmiklósi gyermekkórus, valamint az Ismerős Arcok együttes.