Nyilvántartásba vette az örmény és a román nemzetiség országos listáját az NVB

Újabb két nemzetiségi listát, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és az Országos Örmény Önkormányzat országos listáját vette nyilvántartásba szombati ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Az örmény nemzetiség országos listáját Turgyán Tamás, a román nemzetiség országos listáját Kreszta Traján, az országos önkormányzat elnöke vezeti.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok március 4-ig gyűjthetnek aláírást, és addig jelenthetik be országos listájukat az NVB-nél.

Az Országos Román Önkormányzat országos listájának nyilvántartásba vételét az NVB egyszer már tárgyalta, de akkor elutasította a nyilvántartásba vételt, mivel a listán szereplő három jelölt közül egynek nem volt passzív választójoga a nemzetiségi választásra, azaz nem volt választható. Ezt azóta pótolták, így az NVB szombaton nyilvántartásba vehette az országos listát.

Az NVB korában már nyilvántartásba vette a lengyel, a német, a ruszin és a szerb országos önkormányzat országos listáját.

A hat nemzetiségnek így várhatóan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választó érvényes szavazatot ad le a nemzetiségek listájára április 6-án.
Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok jogosultak arra, hogy országos nemzetiségi listát állítsanak.

A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása volt szükséges. A németek esetében ez 31, a ruszinoknál 3, a szerbeknél két, a lengyeleknél egyetlen ajánlás elegendő volt az országos lista állításához. A legtöbb nemzetiségnek tíznél kevesebb érvényes ajánlásra van szüksége a listaállításhoz.

A nemzetiségi szószóló - ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választó érvényes szavazatot ad le a nemzetiségi listára - a lista első helyén szereplő jelölt lesz.
Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok akkor küldhetnek - szavazati joggal nem rendelkező - szószólót az Országgyűlésbe, ha nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni. Kedvezményes mandátumot akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.