Mától újra igényelhető - a gyerekeseknek komoly segítség

Március 1-jétől használt lakás vásárlásához is kérhetik az úgynevezett fél szocpolt azok a 35 év alatti fiatalok, akik legalább egy gyermeket nevelnek.

Az ingatlanpiac fellendülését várják a szakemberek a fél szocpolként emlegetett állami támogatástól, az elmúlt években ugyanis erősen hanyatlott a fiatalok lakásvásárlási kedve, többségük bérelte lakását – mondta a Kossuth Rádió Krónikájának Lámer Attila ingatlanközvetítő.
Hallgassa meg!

Hozzátette: a támogatásnak köszönhetően kevesebb hitellel is vásárolhatnak lakást a fiatalok. Példaként említette, hogy Budapest külső kerületben már 6-7 millió forintért is lehet másfél szobás lakást vásárolni. Megfontolandó mindezt összevetni azzal, hogy egy albérlet 60-70 ezer forintba is kerülhet – hívta fel a figyelmet.

Az első gyermek után 450 ezer, a második után 750 ezer, a harmadik után 700 ezer, a negyedik után pedig újabb 400 ezer forint jár, majd minden további gyermek esetében 100 ezer forint támogatást kaphatnak azok a fiatalok, akik használt lakást vásárolnak.

A családi adókedvezmény és a rezsicsökkentés mellett a használtlakás-vásárlási támogatás is ösztönözheti a gyermekvállalást – mondta a Krónikának Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára. Mindenképpen pozitív, ha nagyobb lakásba tudnak költözni a családok – hangoztatta.

A kormány határozata szerint a támogatás nem haladhatja meg a lakás árának 70 százalékát, a vételár Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 12 millió, másutt 8 millió forint lehet.