Készül A magyar nyelv nagyszótára

2030-ra készülhet el A magyar nyelv nagyszótára utolsó kötete. A sorozat ötödik részét a múlt héten mutatták be. A Magyar Tudós Társaság még 1831-ben hagyta jóvá a nagyszótár első terveit.

A szavakat, kifejezéseket egy szógyűjteményből válogatják, javarészt a köznyelvből, a szépirodalomból és a tudományos szaknyelvekből kerülnek be a régi és új kifejezések a szótárba, de egyre több a szleng is – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Ittzés Nóra, a szótár főszerkesztője. Példaként említette a „beáll” szónak azt a jelentését, amely szerint valaki „kábítószertől módosult tudatállapotba kerül”.
Hallgassa meg!

A kötet összeállítói között nagy vihart kavart a „de viszont” kifejezés, amely nemcsak manapság, hanem a 19. században is használatos volt. Ittzés Nóra Jókait hozta fel példaként. Végül ez is bekerült a szótárba.

Ezzel szemben kimaradnak egyes internetes kifejezések, mert a szógyűjtemény 2000 előtti, a tudósok szerint azonban pár év múlva a „fájl" magyaros írásmódja nyomán akár az „e-mail" írása is meghonosodhat.

Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója a múlt heti sajtóbemutatón elmondta: a több mint húszkötetesre tervezett sorozat új darabjai kétévente jelennek meg 20-25 ember munkájának eredményeképpen. Hozzátette: A magyar nyelv nagyszótára az intézet legnagyobb vállalkozása, s minden egyes kötet megjelenése ünnep nekik.

Az ötödik rész a c (cé, cz, tz) betű címszavától a "dézsmaszedő"-ig szedte csokorba az elmúlt 230 év szókészletét. A kötet 4122 szócikkben dolgozza föl a szavakat, szókapcsolatokat, amelyeknek használatát 35 ezer 157 példamondattal érzékelteti. Ittzés Nóra elmondta, hogy nagyon aprólékos és hatalmas adatmennyiséget mozgató elemzésre van szükség a szótár írásakor, tehát a munka jellege magyarázza azt az időigényt, amelyre szükség van egy-egy kötet elkészüléséhez. Kiemelte azt is, hogy elkezdődött a szöveggyűjtemény bővítése, a felső korszakhatár 2010-re emelésével új szavak, példamondatok kerülhetnek be a következő kötetekbe, illetve visszamenőleg a már megjelentekbe.