Budapesten tartja közgyűlését az Európai Rabbik Központja

Az összejövetelen megtárgyalják az egész európai zsidóságot érintő vallási kérdéseket, így a zsidó oktatás, az európai rabbiképzés, a kóser vágás helyzetét és "a közösségi élet kihívásait".

Budapesten tartja kétévente esedékes közgyűlését és szakmai konferenciáját az Európai Rabbik Központja (Rabbinical Center of Europe) március 24-25-én - közölte Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija kedden az MTI-vel.

A több mint hétszáz ortodox rabbit tömörítő szervezet közgyűlésére több mint kétszáz rabbit várnak. Az összejövetelen megtárgyalják az egész európai zsidóságot érintő vallási kérdéseket, így a zsidó oktatás, az európai rabbiképzés, a kóser vágás helyzetét és "a közösségi élet kihívásait" - ismertette Köves Slomó.

Az esemény helyszínválasztásának okát a magyarországi holokauszt hetvenedik évfordulója adja, "szemben a sajtóban megjelent téves információkkal" - emelte ki. Ez az évforduló arra emlékeztet, hogy mártírjaink emléke előtt úgy tiszteleghetünk leginkább, ha a zsidó vallási és kulturális élet, valamint a zsidó közösség megerősítésére törekszünk - fogalmazta meg.

A rabbikonferencia arra is fel akarja hívni a világ figyelmét, hogy "a magyar társadalom jóérzésű többsége" és a mindenkori magyar kormány támogatásának is köszönhetően Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége vallási és kulturális reneszánszát éli, dacára az egész Európában és Magyarországon is erősödő antiszemitizmusnak - jelentette ki Köves Slomó.