Pálffy Ilona: A bírálók összekeverték a szezont a fazonnal

Nem omlott össze a választási informatikai rendszer, eddigi kötelezettségeinek a Nemzeti Választási Iroda eleget tudott tenni, a folyamatosan érkező feladatok elvégzéséhez folyamatosan képzik a munkatársakat, zajlik a gépek kiszállítása - mondta Pálffy Ilona, a választási iroda elnöke.

Összekeverték a szezont a fazonnal azok, akik a választási rendszer informatikai hátterét kritizálták – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője. Hangsúlyozta: vannak a gépek, a „vasak”, és van a hálózat, illetve az azon futó program. Látható, hogy a névjegyzék-vezetés, az ajánlások bejelentése és ellenőrzése, amely a program részt jelenti, folyamatosan működik.

Múlt héten az index.hu azt írta, összeomlott a választások lebonyolítására kiépített informatikai hálózat, az ellenzéki összefogás pártjai részéről pedig azt közölték, elvesztették bizalmukat a választási rendszer megfelelő működésében, az adminisztráció felkészültségében. Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke szerint a választási szervek bakik és hibák sorozatát követték el az elmúlt hetekben, ezért a szándékosság gyanúja is felvetődik.
NVI-elnök választási rendszer működéséről - 180 perc

Pálffy Ilona szerint a bírálók a gépek esetében „abba kötöttek bele”, hogy az iroda elrendelte, a várhatóan nagy mennyiségű ajánlóívek nyomtatása miatt az okmányirodák is szálljanak be a munkába, ugyanis ott vannak nagy teljesítményű printerek. Ebből vonták le a kritikusok azt a következtetést, hogy összeomlott a választási rendszer informatikai része – tette hozzá.

Az NVI vezetője azt mondta, eredetileg is arra készültek, hogy munkájukat más is támogatja. Mint hangsúlyozta: számítottak a nagy kapacitásigényre, ezért rögzítették miniszteri rendeletben már jóval korábban, hogy a nagy mennyiségű nyomtatásokhoz vegyék igénybe az okmányirodák segítségét.

Arra a felvetésre, hogy minden szervezeti egységben rendelkezésre áll-e a megfelelő géppark, illetve a szükséges számú szakember a megbízható működéshez, Pálffy Ilona azt mondta, a teljes megbízhatóság bonyolult kérdés. Minden megváltozott, az NVI-nél mindenhez írják a programokat, vannak gépek, amelyeket most szállítanak ki, a folyamatosan érkező feladatok elvégzésére pedig folyamatban van a munkatársak oktatása. A tervek szerint ezen a héten, pénteken technikai próbát tartanak, majd onnantól kezdve folyamatosak lennének a tesztek, hogy „beüzemeljék” a teljes választási rendszert.

Az ajánlások ellenőrzését az egyéni választókerületi jelöltek esetében a 106 helyi választási irodában bonyolítják le az informatikai rendszer által, amivel eddig nem volt baj, és várhatóan nem is lesz. Annyit azonban tudni kell, hogy egy ember nyolc óra alatt egy gépen körülbelül 600-800 ajánlást, vagyis aláírást tud ellenőrizni. Az egyéni jelöltek száma pedig nagyjából 4000, és egy jelöltnek legalább 500 ajánlást kell összegyűjtenie a nyilvántartásba vételhez. A helyi választási iroda munkatársai szükség szerint majd az okmányirodák bevonásával végzik a munkát, ha kell, akkor egy helyen hat-hét ember ugyanennyi gépen végzi az ellenőrzést – tette hozzá.

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 3-áig gyűjthetik az ajánlásokat, addig kell leadniuk az ajánlóíveket az egyéni választókerületi választási bizottságnak.

Az NVI-hez, illetve a Nemzeti Választási Bizottsághoz a jelölő szervezetek az országos listákat viszik be. Az NVI-nél azokat kell ellenőrizni, illetve elvinni az adott választási bizottság elé – mondta Pálffy Ilona.

A választási iroda elnöke arról is tájékoztatott, hogy külképviseleti szavazásra egyelőre 7-8 ezer ember jelentkezett, de hangsúlyozta, hogy a határidő lejártáig még van egy hónap. Eddig elég szép számmal vannak jelentkezők Londonban, Münchenben, Berlinben és Brüsszelben.