Előre hozott választás Szerbiában: sok párt, sok ígéret

Alig három hét maradt a szerbiai előre hozott parlamenti választásokig, az ország pedig egyre hangosabb a különböző kampányígéretektől, az öndicsérettől és a vetélytársak becsmérlésétől.

Eddig 11 választási listát adtak át a szerbiai Köztársasági Választási Bizottságnak, azokon összesen 33 párt, mozgalom, illetve politikai szervezet szerepel, így az ígéretek száma is igen magas. Újdonságnak számító kampányfogása egyetlen politikai tömörülésnek sincs, szinte mindenki a munkahelyteremtést, a gazdaság fejlesztését és Szerbia európai integrációját emeli ki legfőbb célként.

A legnagyobb szerb párt, a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke, Aleksandar Vucic kijelentette, pártja célja, hogy a március 16-i előre hozott parlamenti választásokon a szavazatok 50 százalékát megszerezze. Mint fogalmazott, enélkül nem tudják végrehajtani a tervezett reformokat, amelyek között a gazdaságfejlesztés, a munkahelyteremtés, a korrupció elleni harc és az európai uniós integráció szerepel első helyen.

Ivica Dacic miniszterelnök, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke pedig kiemelte: Szerbiának nem az a célja, hogy belépjen Európába, hanem hogy Európa jöjjön Szerbiába. Mint mondta, "ez azt jelenti, hogy az olyan európai értékeknek kell Szerbiában meghonosodniuk, mint a rendezett társadalom, a tekintélyes, erős és demokratikus intézmények, illetve más általános értékek. A baloldali párt főleg a szociális gondok megoldására helyezné a hangsúlyt.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Demokrata Párt (DS) élesen bírálja a jelenlegi kormányt. Dragan Djilas pártelnök azt hangsúlyozta, hogy aki a DS-re szavaz, az a jelenlegi kormány ellen adja le voksát. Azt ígérik, rendet teremtenek azokon a területeken is - főleg a gazdaságban -, ahol az előző kormánynak nem sikerült.

A B92 televízió és a Ninamedia közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint az SNS a szavazatok 44,9 százalékára számíthat, az SPS 13,8 százalékra, a DS pedig 10,2 százalékra. A parlamenti küszöb átlépésére - a kisebbségi pártokat nem számítva - még két pártnak van esélye. Ez a jobboldali, nacionalista Szerbiai Demokrata Párt és Boris Tadic volt köztársasági elnök új pártja, az Új Demokrata Párt.

A február 16. és 18. között, 1800 fő részvételével elvégzett reprezentatív, telefonos felmérés arra is rávilágított, hogy várhatóan a választójoggal rendelkező lakosság 58,9 százaléka járul az urnák elé március 16-án.