Czike Imre János ciszterci szerzetes kapta idén a Hit pajzsa díjat

Czike Imre János atya, ciszterci szerzetes kapta idén a "Parma fidei - Hit pajzsa" díjat a budai Szent Imre plébániatemplomban szombaton. A kommunizmus áldozatainak február 25-ei emléknapjához kapcsolódó kitüntetést 13. alkalommal adta át Mádl Dalma, a volt köztársasági elnök özvegye.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes felidézve a kommunista diktatúra évtizedeit, azt hangoztatta, az emberi közösségek megőrzésében és összekovácsolásában mindig azok játszották a legnagyobb szerepet, akik bátrak voltak, kockáztattak azért, hogy adni tudjanak, felelősséget érkeztek azokért, akiket rájuk bíztak.

Arról beszélt, az európai társadalmak keresztény értékeken szerveződtek, és ez az értékrend volt az összetartó erő, amely képes volt megőrizni őket, és ez jelentette a fejlődés zálogát évszázadokon keresztül. Hozzátette: ezeket az értékeket akarta elvenni a kommunista diktatúra az emberektől, megrendítve ezzel a társadalom természetes egységét.

Bolberitz Pál, a díjat elsőként kiérdemlő teológiai professzor laudációjában azt mondta, a kommunista időszakban Czike Imre János atya végig kitartott szerzetesi fogadalma és elvei mellett, és azokat nyíltan meg is vallotta.

A jelenleg Zircen élő szerzetes papot méltatva arról is beszélt, hogy akik ismerhették a 81 éves ciszterci szerzetest, azok mindig bátorítást nyerhettek a belőle sugárzó derűből.
A díjat megköszönő Czike Imre János atya - 48 évnyi papi és 53 évnyi szerzetesi - életére visszaemlékezve azt mondta, a hit Isten ajándéka a hívő ember számára, és arra válaszolni kell, azt meg kell élni imádsággal és munkával. Úgy fogalmazott, az Isten sokféle munkát adhat, a lényeg az, hogy az ember az ő akaratát teljesítse.

Czike Imre János atya lelkipásztori tevékenységét a kommunista rendszer évtizedeiben számtalanszor nehezítették, a szerzetesrendek feloszlatása 1950-ben őt is érintette, társaival el kellett hagyniuk a zirci monostort. A később jogi diplomát is szerző szerzetes az országban számtalan állomáshelyen szolgált, és amikor hivatását nyíltan nem gyakorolhatta, civilként segédmunkásként, teherautó sofőrként és bírósági fogalmazóként is dolgozott. Czike Imre Jánost 1966-ban szentelték pappá, ekkortól több - jórészt budapesti - plébánián végzett lelkipásztori szolgálatot.

A Hit pajzsa díjat 2002-ben Horváth Béla volt kisgazda politikus és a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor író alapította. Azoknak az egyházi személyiségeknek ítélik oda minden évben, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz. Az elismeréssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész munkája. A díjat a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan adják át minden esztendőben.