Csath: Magyarországon egyszerűen nem találni fogást

Magyarországon egyszerűen nem találni fogást, így előbb-utóbb a minősítéseknek is javulniuk kell.

A GDP 79 százalékára csökkent az államadósság az év végére a szeptember végi 80,2 és az egy évvel korábbi 79,8 százalékról - derült ki a Magyar Nemzeti Bank hétfői előzetes adataiból. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: teljesült a kormány két alapvető gazdaságpolitikai célja: a foglalkoztatottság növelése, és az államadósság csökkentése. Varga Mihály kijelentette, az utóbbihoz csak annyi kellett, hogy visszafizettük az adósságot, és nem vettünk fel újabb hiteleket.

Csath Magdolna közgazdászprofesszor a keddi a 180 percben kifejtette, a mostani adat a 60 százalékos a maastrichti kritériumhoz képest még mindig magas, de az EU-n belül nagyon előkelő helyet biztosít nekünk, ráadásul az adósságunk folyamatosan csökken, miközben máshol nő, és körülbelül tíz olyan ország van, ahol sokkal magasabb a nemzeti jövedelemhez képest. Minthogy pedig az adósságot, kamatostul, a költségvetésből kell finanszírozni, úgy, hogy a büdzsé hiánya közben ne lépje túl a három százalékot, az alacsonyabb törlesztési terhek nagyon sokat segítenek, több marad ugyanis másra – tette hozzá a szakember.
Csath Magdolna a 180 percben

Csath Magdolna úgy vélekedett, a magyar gazdaság már rég megérdemelte volna, hogy a minősítők is elismerjék teljesítményét, de szerinte a sokszor a piacok elvárásai alapján működő intézetek nem mindig tekinthetők objektíven véleményt alkotó szervezeteknek, amit egyébként már Brüsszel is észrevett. A minősítések előbb-utóbb persze biztosan javulni fognak, Magyarországon ugyanis egyszerűen nem találni fogást, mert minden makromutatónk javul - emelte ki Csath Magdolna. Negyedik negyedéves GDP-növekedésben a negyedikek vagyunk az EU-ban, az inflációnk gyakorlatilag nulla, a munkanélküliség adatunk, bár a 9,3 százalékos ráta még magas, még mindig az uniós átlag alatt van, sokan cserélnének is velünk az eurózónából, a 2,7 százalékos költségvetési hiányunk pedig kimagasló eredmény az EU-ban – vette sorra a biztató adatokat a közgazdász a Kossuth Rádió reggeli műsorában.