Pálffy Ilona: már csaknem hétezren jelentkeztek külképviseleti szavazásra

A legfrissebb, csütörtök délelőtti adatok szerint már 6900-an jelentkeztek külképviseleti szavazásra a magyar nagykövetségekre, illetve konzulátusokra - közölte a Nemzeti Választási Iroda vezetője budapesti sajtótájékoztatóján. Pálffy Ilona tájékoztatása szerint várhatóan nagy számban fognak majd személyesen szavazni Londonban, Berlinben, Münchenben, Brüsszelben, valamint "meglepetésként" Bernben április 6-án.

Jelezte: Londonban még nem érték el a 2010-es jelentkezési számot. (Négy éve több mint 1500-an szavaztak a nagykövetségen.) Közölte, a külképviseleti szavazásra jelentkezők végleges számát a választást megelőző 8. napon, március 29-én tudják majd megállapítani. Azt hangsúlyozta, a szükséges számú - választási oktatásban részt vett - külügyes munkatárs utazik majd ki a nagykövetségekre és konzulátusokra, hogy a szavazás lebonyolítását folyamatosan biztosítani tudják.

Elmondta, a héten 120 külügyes munkatársnak tartottak felkészítést gyakorlati oktatással együtt, és a jövő héten újabb 120 ember felkészítését kezdik meg. Jelezte, a gyakorlati képzés során ismertetik a munkatársakkal többek között az urna-összeállítás, a névjegyzékkitöltés, valamint a jegyzőkönyvvezetés feladatát.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke (j) beszél, mellette Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke közös sajtótájékoztatójukon Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda V. kerület Alkotmány utcai épületében 2014. február 20-án. MTI Fotó: Soós Lajos


Közölte, a felkészített munkatársak már esküt is tettek, egy részük - hogy így is csökkentsék a választási kiadásokat - videokonferencián vagy helyben, például az erdélyi Csíkszeredán.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy - nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében - nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A választópolgárok 74 ország 97 külképviseletén adhatják le voksaikat a magyarországi szavazás napján; az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást.

Az NVI vezetője még decemberben arról beszélt, Londonban a magyar külképviseleten kívül más helyiségeket is megnyithatnak a jövő tavaszi országgyűlési szavazásra a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok számára. Azt mondta, az elképzelések szerint kulturális otthont vagy szükség esetén akár egy sportcsarnokot is igénybe vehetnek majd a szavazás lebonyolítására.

Münchenben szükség esetén egy fűthető sátrat fognak bérelni és a követség udvarán állítják majd fel, abban helyezik el a külképviseleti választási irodát és a szavazófülkéket. Elmondta azt is, a tervek szerint megyénként vagy a szavazók nevének kezdőbetűje szerint osztják majd kisebb csoportokba a külképviseleteken szavazókat, hogy így több háromtagú külképviseleti választási bizottság előtt folyhasson a voksolás, ettől is a szavazás menetének gyorsítását remélik.