Erősen sugárszennyezett víz ömlött ki a fukusimai erőműben

Csaknem száz tonna erősen sugárszennyezett víz ömlött ki egy tartályból a három évvel ezelőtti földrengés és szökőár idején atombalesetet szenvedett fukusimai atomerőműben - közölte az erőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO.

Csaknem száz tonna erősen sugárszennyezett víz ömlött ki egy tartályból a három évvel ezelőtti földrengés és szökőár idején atombalesetet szenvedett fukusimai atomerőműben - közölte az erőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO.

Nem valószínű, hogy a szennyezett víz a tengerbe került, mert a szivárgó tartály környékén nincs olyan talajvíz-elvezető cső, amely a Csendes-óceánba vezet. A Tepco magyarázata szerint ezúttal a bajt az okozta, hogy tévedésből szerda este nem zártak el egy szelepet, így a víz túlcsordult egy hatalmas tartály peremén, mintegy 700 méterre a tengerparttól. Ez a legsúlyosabb baleset a fukusimai erőműben tavaly augusztus óta, amikor több hasonló vízszivárgás történt.

Egy tartály, amelyből csaknem száz tonna, erősen sugárszennyezett víz ömlött ki a 2011-es földrengésben és szökőárban súlyosan megsérült Fukusima-1-es atomerőmű területén. (MTI/EPA/Tepco) 

Az NHK japán köztévé jelentése szerint az elfolyt vízben literenként 230 millió becquerel volt a sugárzó anyagok koncentrációja, ami a Japánban hatályos biztonsági határérték 7,6 milliószorosa.

A Tepco közölte, hogy a szivárgást azóta már megállították, a tank tartalmának egy részét átszivattyúzták egy másik tartályba. A szivárgás előtt néhány órával egyébként megszólalt az érintett tartály riasztóberendezése, de akkor az ellenőrzésre kiérkező munkások nem találtak rendellenességet. A cég szerint az incidens okainak kiderítése érdekében vizsgálatot indítottak.

A Tepco által közreadott képen tartályból kiömlött, erősen sugárszennyezett víz a súlyosan megsérült Fukusima-1-es atomerőmű területén 2014. február 20-án.  (MTI/EPA/Tepco)Az fukusimai atomerőműben az elmúlt hónapokban tucatnyi kisebb-nagyobb szivárgás történt, ezek közül a legsúlyosabb során 300 tonna - a mostanihoz hasonlóan szennyezett - radioaktív víz folyt a tengerbe múlt augusztusban. Az erőmű területén több százezer tonna - a reaktorok hűtésére használt - sugárszennyezett vizet tárol a Tepco, és a helyzet hosszú távú kezelésére még nincsenek megnyugtató és végleges tervek.