Életveszélyes a helyzet - magyar beszámolók az ukrajnai összecsapásokról

Több száz magyar tartózkodik Kijevben, egyikük azt mondta a Híradónak, hogy a belvárost lezárták a biztonságiak, de a külvárosban viszonylagos nyugalom van. Nyilatkozott egy kárpátaljai magyar lány is, akinek a kijevi Zeneakadémia épületéből kellett elmenekülnie, és az utolsó vonatok egyikével tudta elhagyni a fővárost.

Folyamatosan több ezer ember van a kijevi  főtéren. A tüntetők egész nap a barikádokat erősítették, készülnek egy lehetséges esti, éjszakai összecsapásra.

Az interneten érte el a Híradó Czakó Istvánt, aki október óta él Kijevben. A férfi azt mondta: a külvárosban továbbra is nyugalom van, de nagyon nehéz eljutni a fővárosba, folyamatosan ellenőrzik a városba tartókat.

„Kijev külterülete teljesen körbe van véve, el van blokádolva a rendőrség által. Ellenőrző pontokat állítottak a hidakon a főbb bevezető utakon, az összes többi mellékút is teljesen le van zárva; se ki se be nem lehet közlekedni” – magyarázta csütörtökön a Híradónak.

Filep Anita valószínűleg az utolsó vonatok egyikével tudott hazautazni Csapra. A Függetlenség terén lévő Zeneakadémián tanul. November óta minden nap hallották a tüntetéseket tanítás közben, kedden azonban evakuálták őket az épületből a fegyveres harcok miatt.

„A tanárok se tudták, hová meneküljünk, tehát oda futottunk, ahová tudtunk. Nagyon sok sérültet láttunk, Molotov-koktél repült el az arcunk előtt, gránátokat dobáltak a rendőrök is és a nép is” – számolt be a történtekről Filep Anita.

A légiközlekedés egyelőre nem akadozik. Budapestre menetrend szerint érkezett meg az egyik légitársaság gépe Kijevből.

Bérces László vasárnap merészkedett utoljára Kijev belvárosába, akkor még viszonylagos nyugalom volt. A Függetlenség terétől mindössze 500 méterre él, az összecsapások óta nagyon óvatosan közlekedik a városban.

„Nem lehet tudni azokról az emberekről, akik ott sétálgatnak, hogy tüntetők, provokátorok vagy kormánypártiak, akik szeretik a külföldieket vagy nem. Olyat nem hallottam hogy bántottak volna valakit az ismerőseim közül, de azért ilyen esetben az ember mindenképpen óvatosabban kell hogy viselkedjen” – fogalmazott Bérces László.

A Külügyminisztérium adatai szerint 700-800 magyar állampolgár él Kijevben. A magyar nagykövetség továbbra sem tud bajbajutott magyarról.

Életveszélyes a helyzet

Az MTI fotóriportere egész nap Kijev belvárosát járta. Beliczay László este telefonon azt mondta, hogy a mesterlövészek miatt életveszélyes a helyzet. Folyamatosan viszik a sérülteket az ideiglenes kórházba.

„Az Ukrajna Hotelben voltam, amelyet egyébként berendeztek, egy ideiglenes kórházzá alakították át az alsó részét. Éppen behoztak egy embert, akit onnan 200 méterre lőttek fejbe, és próbálnak segíteni rajta. Teljesen érthetetlen, azon a részen, ahol meglőtték, eddig teljesen nyugodtan lehetett sétálni; kiszámíthatatlan hogy melyik részt tudják belőni a mesterlövészek” – magyarázta a fotóriporter.

„Az a furcsa, hogy a jelenlegi helyemen nem érzem magam veszélyben, de azon, ahol egyébként azt az embert lelőtték 15-20 perccel korábban, gyakran megfordultam, és elég sokan jönnek-mennek ott” – tudósított Beliczay László, miközben újabb lövés dördült el a környezetében.