Máris indulnak - éberen figyelik az árfolyamot

A magyar-szlovák határ túloldalán éberen figyelik az euró forintárfolyamának alakulását, és ha kedvező a helyzet, sokan máris indulnak a magyar kereskedésekbe. Az osztrákokat már kevésbé érdeklik a magyar élelmiszerüzletek, inkább a fogászatok. A forgalom nyugaton kétirányú, sokak szerint ugyanis gyakran nemcsak hogy olcsóbb, de jobb is, amit Ausztriában kapni.

Ismét beindult a bevásárlóturizmus a szlovák-magyar határ mentén, a szomszédos országból többeket magyarországi boltokba csábít a gyenge forint az utóbbi napokban-hetekben. Az osztrák határhoz közeli településeken azonban nem érződött a forgalom erősödése.

A Szlovákiában élők éberen figyelik a forint-euró árfolyamot, és ha már 5-8 forinttal többet kapnak egy euróért – ami náluk öt éve hivatalos fizetőeszköz – máris indulnak a pénzüket elkölteni a határhoz közeli magyarországi üzletekbe, elsősorban a hétvégéken – mondták az MTI-nek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kereskedők.
Szlovákiai, osztrák bevásárlóturisták Magyarországon - Napközben

Haják Szabó Mária, a Kossuth Rádió pozsonyi tudósítója a Napközben hétfői adásában azt mondta, többféle tendencia is megfigyelhető. Az emberek egy része természetesen nagyon árérzékeny, és abban a pillanatban, hogy gyengül a forint, autóba ül, és átrándul a határon egy nagyobb bevásárlásra. Jobbára kispénzű, idősebb emberek, akik nem állandó bevásárlók, és akiknek árfolyam-ingadozás esetén még a benzinköltséggel együtt is megéri utaznia. A távolság a határ több pontján elhanyagolható a két oldal települései között, Mosonmagyaróvár például csupán 15 kilométerre van Szlovákia fővárosától.

Emellett, legalábbis Nyugat-Szlovákiában, van egy állandó szlovákiai jelenlét is a magyarországi boltokban, vendéglőkben, cukrászdákban, vagyis többen az árfolyamtól függetlenül és rendszeresen átjárnak vásárolni. Vannak ugyanis olyan magyar termékek, amelyeket már megszoktak, ezért azokat keresik. Az is természetes, hogy a győri színházba rendszeresen és nagy számban váltanak jegyet szlovákiai magyarok – alkalmanként egész autóbusznyi látogató érkezik a határ túloldaláról – tette hozzá a Haják Szabó Mária pozsonyi tudósító.

Tordai Péter, a Nógrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, egyben a szlovák-magyar tagozat vezetője azt is elmondta, hogy három évvel ezelőtt, a nagy forintgyengülés idején a szlovákiai vevők már tartós fogyasztási cikkekért és építőanyagért is átjöttek.

Gergó Judit, a Kossuth Rádió szombathelyi munkatársa szerint az osztrákok számára a magyarországi áremelkedések miatt csak élelmiszerért már nem éri meg átjönni úgy, mint a kilencvenes években, amikor egyszerre több rúd szalámit vásároltak, és a sajtot is gurigaszámra vitték. Ausztriából manapság inkább a szolgáltatások miatt érkeznek vendégek – fodrászhoz, kozmetikushoz, fogorvoshoz mennek vagy gyógyfürdőbe, és ha már itt vannak, beülnek egy vendéglőbe is, esetleg mellékesen bevásárolnak.

A forgalom kétirányú, magyarok is jelentős számban mennek Ausztriába vásárolni. Különösen mióta sokan ingáznak Burgenlandba, és ott kapnak fizetést, gyakori, hogy ott is költik el a pénzüket. Akkor is megindulnak emberek a határ menti magyar városokból, ha tippet kapnak, hogy valamit épp jó áron lehet megkapni Ausztriában. Könnyen lehet tehát, hogy manapság a magyarok pakolják a sajtgurigákat az osztrákoknál, és nem fordítva. Amellett, hogy sok minden olcsóbb a nyugati szomszédnál, nagyon tartja magát az a vélekedés is, hogy Ausztriában ugyanazon márka alatt futó termékek jobb minőségűek, mint Magyarországon. Haják Szabó Mária pozsonyi tudósító megjegyezte, hogy ugyanez okból szlovák állampolgárok is nagy számban járnak át Ausztriába.

Kapcsolódó tartalom