Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában

Keményen sújtott le a vihar szombaton Franciaországra és Nagy-Britanniára: délután még mintegy 115 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, a közlekedésben súlyos fennakadások voltak, a heves esők és szél nyomában földcsuszamlások és gyökerestül kitépett fák jelezték a pusztítást.

A Temze által fenyegetett települések lakosai a vízszint további emelkedésére készülnek, a folyó várhatóan a hét végén tetőzik. David Cameron brit miniszterelnök szombaton a Londontól nyugatra fekvő Chertsey várost kereste fel, ahol katonák segítenek a helyi lakosoknak homokzsákokkal erősíteni a gátakat. Szombat reggel 140 ezer brit háztartásban nem volt áram, délutánra sikerült ezt a számot 85 ezerre csökkenteni.

A vasúti és a közúti közlekedésben is komoly fennakadásokat okoztak a földcsuszamlások és a kidőlő fák, bár napközben javult a helyzet. A szombat hajnalban érkező vihar rengeteg fát csavart ki gyökerestül, a dél-angliai vasútvonalakon több mint 120 fát kellett eltávolítani a sínekről.

Anglia délnyugati és Wales déli részén szombaton egész nap zuhogott az eső az Atlanti-óceán felől érkező, 130-140 kilométeres óránkénti sebességű széllökések kíséretében. A meteorológusok vasárnapra ígértek enyhülést.

Franciaországban, Bretagne régióban szombat este még mindig mintegy 30 ezer otthonban honolt sötétség, 85 ezer fogyasztónál viszont sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást.

A hét végi vihar három ember életét követelte. Péntek este Londonban egy nő halt meg, amikor autójára omlott egy épület. Írországban szombaton kidőlt egy távközlési pózna és agyonütött egy szerelőt. A La Manche-csatornában egy brit turistahajó utasterét az ablakokat betörve egy hatalmas hullám árasztotta el. A Marco Polo nevű hajóról egy 70 éves asszonyt és egy 85 éves férfit súlyos sérülésekkel szállítottak a szárazföldre; a férfi nem sokkal később meghalt. A hajó számos más utasa is könnyebben megsérült, őket a fedélzeten látták el.