Megtartották a 18. Csángó Bált Budapesten

Moldvai és gyimesi vendégek közreműködésével tartották a 18-dik Csángó Bált Budapesten. A szervezők a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető, kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánták felhívni a közvélemény figyelmét. A Pro Minoritate Alapítvány által szervezett bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök, az ünnepi programot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg.

Már szombat délután megkezdődtek az előkészületek a budapesti Petőfi csarnokban, próbáltak az együttesek, és gyakoroltak a táncosok is. Az érkező vendégeket már a bejáratnál - csángó szokás szerint - pálinkával és kaláccsal kínálták, majd kezdetét vette a mulatság.


 


A műsorban egy hagyományos csángó lakodalmat mutattak be, moldvai menyasszonnyal, és gyimesi a vőlegénnyel.
„Számomra nagyon fontos, mert ebbe születtünk bele, mert az őseink is ugyanezt csinálták és meg kellene tartani” – fogalmazott a menyasszony.

A tizennyolc éve már hagyományosan megrendezett fesztivál a szórakoztatás mellett, a csángó kultúra értékeire és annak megőrzésére hívta fel a figyelmet.

Diószegi László főszervező elmondta: az Európai Unió és az Európa Tanács is felfigyelt a csángókra, és a veszélyeztetettek népcsoportjába sorolja őket. „Ezért nagyon fontos, hogy a budapestieknek, a magyarországiaknak és egész Európának megmutassuk azt, hogy Európa peremén ilyen nagyon-nagyon értékes magyar népcsoportok vannak” – mondta a szervező.

A Csángó Bált Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg.

„Mi összetartozunk. Néha elfelejtjük, bár néha keserűen emlékeztetnek rá minket, hogy ez nem magától értetődő. Még mindig nem magától értetődő Magyarországon sem és a Kárpát-medencében sem, úgyhogy ezért az összetartozásért ennek a magától értetődőségéért tulajdonképpen minden nap meg kell küzdeni” – mondta a miniszter, aki hozzátette azt is: az idén 18 esztendős Csángó bál egyszerre jelenti a felszabaduló öröm érzését és a nemzetszolgálat fogalmát.

A bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt.