Szabó Tímea aljasnak tartja a Jobbik felvetéseit

Visszautasítja a Jobbik "aljas vádjait és embertelen politikáját" Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke.

Az ellenzéki képviselő kedden közleményben reagált a Jobbik szóvivőjének, Dúró Dórának szavaira, miszerint Szabó Tímea egyik indítványa lehetővé tenné, hogy egy újszülöttet szülés utáni meggyilkoló édesanya enyhébb büntetést kapjon, mint amilyen büntetési tétel az emberölésre vonatkozna.

Szabó Tímea közölte: a Jobbik egy 2012-es LMP-s törvénymódosítási javaslatot "ásott elő", s álságosnak tartja, hogy Dúró Dóra nem szólt arról, hogy a javaslat két részből állt. Kifejtette: az egyik rész a több mint 100 éven át alkalmazott differenciálás volt, amit a szülés utáni anyákkal szemben alkalmazott az igazságszolgáltatás, míg a másik rész minden más hozzátartozók közötti emberölést szigorított volna.

Az Együtt-PM társelnöke ismertette: javaslatának lényege az volt, hogy "a saját újszülöttükre kezet emelő anyák a legtöbb esetben nem kizárólag bűnösök, hanem maguk is áldozatok, mert megváltozott tudatállapotban, a környezetüktől való félelemben cselekednek". Ez többnyire a legszegényebbeket érinti, s nem hasonlítható össze előre megfontolt, hidegvérrel elkövetett emberölésekhez - tette hozzá, megjegyezve: ennek belátáshoz sem jogásznak, sem pszichológusnak nem kell lenni, "ehhez elég a józan ész".

Szabó Tímea úgy fogalmazott: aljasságnál is több kell tehát ahhoz, hogy "akár egy neonáci párt is a gyermekgyilkosságokkal szembeni engedékenységet lássa a törvénymódosítási javaslatban". A halálbüntetésre és a kémiai ivartalanításra utalva kiemelte: az Együtt-PM épp az életet védi, "a Jobbik viszont a halált propagálja". A politikus azt is leszögezte: pártja nem hajlandó kampánytémát csinálni az ügyből.