Emmi: A MAB továbbra is az ENQA teljes jogú tagja

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) továbbra is az ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) teljes jogú tagja - közölte Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel.

Hozzátették: a következő két évben a számos vizsgált szempont közül mindössze két kritériumot, a finanszírozást és az intézmény függetlenségét vizsgálja felül az ENQA, az európai felsőoktatás legtekintélyesebb nemzetközi minőségbiztosítási szervezete.

Rámutattak: az ENQA a finanszírozás kapcsán állásfoglalásában nehezményezte, hogy a 2013-ra biztosított támogatás második félévre vonatkozó részét november elején még nem utalták át a szakértői testület számlájára.

Mivel a MAB részére 2013-ban biztosított 155 millió forintos támogatást a MAB kérésére negyedéves, utólagos elszámolás rendszerében használták fel, "teljesen természetes, hogy november elején legfeljebb az október folyamán benyújtott harmadik negyedéves elszámolásnak megfelelő összeg átutalása történhetett meg, és ez meg is történt, tehát a MAB finanszírozása nem bizonytalan - közölték.

Felhívták a figyelmet arra: a MAB függetlenségét törvény garantálja. Idézték a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény idevágó passzusát: "A MAB a felsőoktatásban folyó képzés, tudományos kutatás, művészeti alkotótevékenység minőségének és a felsőoktatási intézmény belső minőségbiztosítási rendszere működésének külső értékelésére létrehozott, független országos szakértői testület, amely e törvényben szabályozott módon szakértőként közreműködik a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos eljárásokban."

Hangsúlyozták: "a kormány semmiféle módon nem sértette meg a MAB függetlenségét és nem helyezte kormányirányítás alá a szakértői testületet, ezzel ellentétes konkrétumot senki nem tud felmutatni, a Magyar Szocialista Párt közleménye sem tartalmaz ilyet" és "az akkreditációs eljárások finomhangolására természetesen készen áll a tárca".

Közleményében az államtitkárság visszautasítja azt, hogy az MSZP "ilyen technikai kérdéseket mint nemzetközi botrányt próbáljon meg beállítani, (...) ismét feszültséget próbálva kelteni a felvételire éppen most jelentkezők körében".

Az államtitkárság véleménye szerint az újjáalakított és tevékenységében is megújított MAB korábbi vezetése abban érdekelt, hogy aláássa az új szakértői testület tekintélyét, és "mondvacsinált indokokkal is kampánytémává tegye a felsőoktatás ügyét".

Hiller István szocialista politikus hétfőn közleményben szóvá tette, hogy az ENQA felfüggesztette a bizottság tagsági viszonyát. A döntésről a szervezet elnöke, Padraig Walsh értesítette még január 17-én a MAB elnökét, Balázs Ervint.

A MAB kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében arról írt, hogy a szervezet 2002 óta teljes jogú tagja a felsőoktatási minőségbiztosítási ügynökségek európai szervezetének, az ENQA-nak; a 2008-as megfelelés után a 2013-as értékelés nem teljes megfelelést állapított meg, így a MAB átkerült a "teljes jogú tag felülvizsgálat alatt" kategóriába. 2015 novemberig újabb nemzetközi értékeléssel kell bizonyítanunk az európai sztenderdeknek való teljes megfelelést.

A MAB bízik abban - tudatták -, hogy a szükséges jogszabályi módosítások megtörténnek, s a MAB európai sztenderdeknek való teljes megfelelése a jövőben biztosított lesz.