Napokon belül vízum nélkül utazhatunk Törökországba

Napokon belül vízum nélkül utazhatnak a magyarok Törökországba: vasárnap lép hatályba a török hatóságok erről szóló rendelete, a tényleges vízummentességre azonban még pár napot várni kell. Eddig a határokon 15 euróért, és hosszú sorbanállásért cserébe lehetett vízumot kapni, mostantól elég lesz egy érvényes útlevél. Turisztikai adatok szerint tavaly csak októberig mintegy 90 ezer magyar utazott Törökországba.

Kovács Jolán a híradónak elmondta: a vízumot a budapesti török nagykövetségen váltotta ki, ami többszöri ügyintézést és hosszas sorbanállást jelentett. „Meghatározott időben nagyon sok ember várt ügyintézésre. Űrlapokat kellett kitölteni és pár nap múlva mehettünk vissza a kész vízumért - azt is személyesen kellett átvenni” – mondta Kovács Jolán.

Akik előre nem váltották ki a vízumot, azoknak a török repülőtéren kellett ezt elintézni, ahol rendszerint szintén hatalmas sorok várták a turistákat.

Napokon belül a magyar állampolgárok már vízum nélkül is be tudnak lépni Törökországba, az erről szóló megállapodást decemberben írta alá Isztambulban a török kormányfő és magyar miniszterelnök. Orbán Viktor akkor azt mondta: a vízummentesség a kormány keleti nyitás politikájának méltó megkoronázása. A miniszterelnök az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésén is beszélt a megállapodásról.

A magyar turisták egyik legkedveltebb úti célja Törökország. Tavalyhoz képest már most 20 százalékkal több utat foglaltak.

Az utazási irodák arra számítanak, hogy ezután még többen utaznak majd a két kontinensen fekvő országba. „Ha a vízummentességet végre bevezetnék, akkor szerintünk sokkal több utast tudnánk elküldeni ezekre a desztinációkra” – mondta Lengyel Mária, a Cartour értékesítési vezetője.

A török Hivatalos Közlönyben csütörtökön jelent meg a vízummentességről szóló határozat. A rendelkezés február 9-én, vasárnap lépett életbe, végrehajtására azonban még pár napot várni kell.

A külügyminisztérium azt tanácsolja mindenkinek, hogy ebben az átmeneti időszakban utazás előtt mindenképpen érdeklődjenek, hogy be lehet-e már vízum nélkül is lépni az országba. „Mondjuk ez a határon kiderül, és az eddigi rendszernek megfelelően határon is lehet vízumot igényelni, de ha valaki nem akar addig várni, akkor akár a Török Köztársaság budapesti konzuli irodáját keresse meg, vagy a légitársaságnál érdeklődjön"- fogalmazott Kaleta Gábor szóvivő.

A vízummentességgel a törökországi utazáshoz ezentúl csak egy olyan útlevélre lesz szükség, ami a megérkezéstől számított legalább hat hónapig érvényes és van benne üres oldal a pecsétnek.