Az amerikai-afgán biztonsági szerződés megkötését sürgette a német külügyminiszter

Németország továbbra is támogatni fogja Afganisztánt, de német erők csak akkor maradnak az ország területén az idénre tervezett nemzetközi kivonulást követően, ha Kabul aláírja a külföldi katonák ottani büntetőjogi felelősségre vonását tiltó amerikai-afgán biztonsági szerződést - közölte Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter vasárnap Hamid Karzai afgán elnökkel.

A német diplomácia vezetője ugyanakkor azt is közölte beiktatása óta első afganisztáni látogatásán, hogy a fejlesztési segélyezést a katonai ügyektől függetlenül is folytatni fogja Berlin. Németország évente 430 millió eurós fejlesztési segélyt tervez nyújtani Afganisztánnak.

Jelenleg 3100 német katona teljesít szolgálatot Afganisztánban, de az év végére a tervek szerint mindössze 800-an maradnak majd, és ők is csak az afgán hadsereg kiképzésében fognak részt venni.

Az Egyesült Államok jó ideje próbálja aláíratni a nemzetközi erők kivonulását követő biztonsági együttműködéssel kapcsolatos kérdéseket rendező egyezményt az afgán kormánnyal, de Karzai azt mindeddig nem volt hajlandó aláírni.
Steinmeier vasárnap arra bíztatta az afgán elnököt, hogy "a lehető leghamarabb" írja alá az okmányt, mivel az német részről a katonai segítség feltétele. "Ez nem egy olyan vállalás, amit 14 nap alatt elő lehet készíteni" - mondta a német külügyminiszter.

A több mint egy évtizede tartó katonai beavatkozással kapcsolatban Steinmeier kijelentette: "bár nem értünk el mindent, amit akartunk, de meg kell óvnunk, amit elértünk", például azt, hogy Afganisztán már nem a nemzetközi terrorizmus melegágya.