Lecsapott a hatóság: szabálytalanságokat kerestek a polcokon

Mosóporokat vizsgálva számos szabálytalanságot talált a fogyasztóvédelem: az összetevőket hatékonysági és környezetvédelmi szempontból is vizsgálták.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma tavaly húszféle mosószert vizsgált meg, köztük mosóporokat és mosókrémeket is. A teszt fő célja az volt, hogy ellenőrizzék, mennyiben felelnek meg a termékek a mosó- és tisztítószerekre vonatkozó európai uniós előírásoknak.
Mosószerek fogyasztóvédelmi vizsgálata - Napközben

Kathy Attila, az NFH stratégiai kabinetjének vezetője a Napközben szerdai adásában elmondta, az összetevőket hatékonysági és környezetvédelmi szempontból is vizsgálták. Például mérték az egyes termékek foszfáttartalmát. Ezt az anyagot jellemzően vízlágyításra használják, ám ha nagy mennyiségben kijut a környezetbe, ott a természetes vizekben erős algásodást vált ki, ezáltal az oxigénszint csökkenését okozza, ami pedig a tavak, folyók egész élővilágára kihat. A foszforszintre vonatkozó előírásokat az összes vizsgált termék gyártója betartotta – tette hozzá az NFH munkatársa.

A mosás hatékonyságát befolyásoló összetevők tekintetében azt vizsgálták, hogy a csomagoláson, illetve dokumentációkban feltüntetett értékek megegyeznek-e a laboratóriumi vizsgálat során mért adatokkal. Itt három termék esetében volt ugyan némi eltárás, de nem olyan mértékűek, hogy miattuk súlyos szankciót kelljen alkalmazni.

A nagyon olcsó, ismeretlen márkájú mosószereknél viszont a hatóság ennél komolyabb problémával találkozott. Egyes termékek több mint felerészben konyhasóból álltak, miközben ez az anyag egyáltalán nem befolyásolja a mosás tulajdonságát, hatékonyságát. Bizonyos mennyiségű nátrium-klorid szinte minden mosóporban van, ám az összetevőkön belül 50 százalékot meghaladó arány már túl magas.

Volt termék, amelyen a magyar és az idegen nyelvű szöveg ellentmondott egymásnak, valamint találkoztak olyan mosószerrel is, amelyen nem volt magyar, sőt latin betűs szöveg sem, csak cirill és arab betűs tájékoztató. Kathy Attila szerint ez is árulkodhat egy termék megbízhatóságáról. Az szintén gyanús lehet, ha térfogatához képest túl könnyű a mosóporos csomag. Az NFH munkatársa hangoztatta, az adatokból ítélve a mosóporok megbízhatóságával általában nincsen probléma, és azoknak, akik jól bevált márkákat használnak, illetve vásárláskor kellő tudatossággal járnak el, nem kell attól tartaniuk, hogy a hatóság által kifogásolt terméket visznek haza.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádióban azt mondta, az utóbbi években nagyon kibővült a mosószerek kínálata, rengeteg új termék jelent meg. Az aprózódó piacon ott vannak már a mosógélek, illetve a kisebb kiszerelésű, egy mosásra elegendő tasakos, kapszulás kivitelű szerek is. Ezekből a hagyományos változatoknál praktikusabbnak és kényelmesebbnek tartott termékekből egyre több fogy, de a mosóporok forgalmát még nem haladták meg. Fodor Attila hozzátette, ezen a területen nagyon komoly szerepe van a marketingnek, mert bár a gyártók fejlesztik a termékeiket, a piacot nemcsak ez, hanem a divat is erősen befolyásolja.

Arra a kérdésre, hogy ugyanaz a fajta áru rosszabb minőségű lehet-e Magyarországon, mint a nyugati piacon, Kathy Attila azt mondta, mosóporokon még nem végeztek összehasonlító vizsgálatokat. Hangoztatta: nagyon ritkán fordul elő olyasmi, hogy ugyanabból a gyárból más-más minőségű terméket szállítanak az egyes országokba. Az azonban megtörténhet, hogy ha a gyártás más-más államokban zajlik, a felhasznált alapanyagok tekintetében vannak eltérések. Azon képzetek jelentős része tehát, hogy kelet-európai országokban szándékosan silányabb minőséget forgalmaznak ugyanazon márka alatt, ugyanolyan kiszerelésben, városi legenda. „Vannak eltérések, kétségtelenül, de ennek mindig racionális oka van, és semmiképpen sem lehet ilyen tendenciáról beszélni” – állapította meg Kathy Attila.

Fodor Attila szerint voltak olyan vizsgálatok, amelyek a mosószerek esetében azt állapították meg, hogy az összetevőkben vannak ugyan eltérések, de ez nem változtatja meg a termékek mosási hatékonyságát.