Balog Zoltán: A kormány mintegy 1300 milliárdos önkormányzati adósságot vállal át

A kormány február végéig átvállalja az önkormányzatok teljes adósságállományát, mintegy 1300 milliárd forintot - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Debrecenben.

Balog Zoltán emlékeztetett rá, hogy az első ütemben a megyei önkormányzatok csaknem 200 milliárdos tartozását, majd az ötezer lakos alatti települések 74 milliárdos adósságállományát, végül az ötezer lakos feletti települések 610 milliárdos adósságát konszolidálta az állam.

A hónap végéig további 420 milliárd forintot vállal át az állam, s ezzel hitelmentessé válik az önkormányzati szféra - tette hozzá a tárcavezető.

Sajtótájékoztató az önkormányzati adósságok állami átvállalásáról


Balog Zoltán a debreceni városházán Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy az önkormányzatok adóssága 2002 és 2010 között meghatszorozódott

Ez a tisztázatlan, rossz feladatmeghatározásból és finanszírozásból adódott: a kormány egyre több feladatot adott át az önkormányzatoknak egyre csökkenő finanszírozás mellett - magyarázta a miniszter. Hozzátette: 2014 február végére minden magyar település, minden magyar önkormányzat megszabadul az adósságtól, amit a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején kénytelen volt felhalmozni.

Elmondta azt is, hogy Hajdú-Bihar önkormányzatait eddig 31,9 milliárd forintos adósságtól szabadította meg a kormányzat, február végéig további 15,9 milliárdot vállal át. Debrecen esetében az első körben ez 18,1 milliárdot, most újabb 9,7 milliárdot jelentett - fűzte hozzá.

Kósa Lajos a ciklus óriási sikerének nevezte, hogy az önkormányzati alrendszert a kormányzat kivezette az eladósodottsági csapdából. Debrecen esetében - mint mondta - a hitelállomány akkor volt a legnagyobb, amikor a legjelentősebb fejlesztéseket hajtották végre, amit nem tudtak másból, csak hitelből finanszírozni. A város vagyona a 2003-as 256 milliárdról 2014-re 300 milliárd forintra nőtt - tette hozzá.

Kósa Lajos utalt arra is, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyek az elmúlt években nem mertek fejleszteni, s nem adósodtak el, 50 milliárd forintot különített el a kormány fejlesztésekre.