Egyre több turistát csábítanának a visegrádi országok

Vonzó úti célnak számít Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Csehország is a külföldiek körében. A visegrádi négyek belföldi turizmusa évről évre nő. A régió államtitkárai most egy turisztikai marketing együttműködést írtak alá, hogy ezzel is még több külföldit csábítsanak az országokba.

A visegrádi országok mindegyikében folyamatosan emelkedik a külföldi vendégek száma. A szlovákiai Donovalyba például sok magyar is jár, mert jóval olcsóbban lehet síelni, mint például Ausztriában. Dobrota Miroslav, a Park Snow Donovaly menedzsere szerint a környező országok közül még mindig Szlovákia a legolcsóbb annak ellenére, hogy euróval kell fizetni.

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia illetékesei most abban állapodtak meg, hogy egymással együttműködve próbálják növelni a távolabbi országokból érkező turisták számát.
Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Duna Híradónak azt mondta: mind a négy országban azt tapasztalják, hogy az orosz beutazó turizmus erősödik, ugyanakkor Magyarországon az orosz mellett a cseh, lengyel és szlovák beutazók száma is nőtt, elsősorban fürdőkbe irányuló gyógyturizmus kedveltsége növekszik, egyre több vendéget regisztrálnak ezekből az országokból.

Egerszalók például az egyik kedvenc úti célja a lengyeleknek. Hetente több százan megfordulnak a fürdőnem, sokan érkeznek még Varsóból is kikapcsolódni.

A magyarok körében Csehország egyre népszerűbb. Molnárová Irena, Cseh és Szlovák Utazási Iroda munkatársa szerint azért, mert közel van, és sokféle programot lehet találni a városlátogatástól, a barlanglátogatáson át a sörtúrákig, de kedveltek a hegyvidéki üdülések is.

Tavaly csaknem hat százalékkal nőtt a Magyarországon töltött vendég éjszakák száma, a szállásdíj-bevételek pedig tíz százalékkal emelkedtek. A külföldiek mintegy 1300 milliárd forintnyi valutát hagytak Magyarországon - hangzott el a Duna Híradóban.