Két évre betiltották a vadászatot Albániában

Az intézkedéssel az ország vészesen gyérülő vadászható állatfajait szeretnék megvédeni.

A moratóriumot Lefter Koka környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, mert a zabolátlan vadászat következményeként bő egy évtized alatt felére apadt az egyes vadon élő állatfajok állománya. Már egyetlen fácán sem él Albánia területén, holott 2001-ben még mintegy száz példányt tartottak számon. A fürjek száma 67, a mezei nyulaké 54, a vadkecskéké 44, a rókáké 32 százalékkal csökkent. Az albániai vadgazdálkodást a teljes szervezetlenség jellemzi. Léteznek ugyan vadásztársaságok, de ezek képtelenek betartatni tagjaikkal bármiféle előírást.

A vadászpuskával rendelkezők albánok száma a rendszerváltozás óta sokszorosára - 12 ezerről 75 ezerre - nőtt, ehhez járul még az a sok illegális fegyver, amely a katonai fegyverraktáraknak az 1997-es zavargások idején történt kifosztása után került az emberekhez.

Sok az illegális külföldi, főleg olasz vadász is, akik gyakran tiltott eszközöket, például fénysugarakat vagy hangszimulátorokat használnak a vadon élő állatok csapdába ejtésére. A kevéssé környezettudatos albánok egész évben vadásszák az állatokat, még a tenyészidőszakban is, amikor pedig mindenütt tilos.