Bélyegkiadással ünneplik a Máltaiakat

Negyed százada, 1989. február 4-én alakult meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Magyar Posta ebből az alkalomból bélyeget bocsátott ki.

Bélyeget bocsátott ki kedden a Magyar Posta abból az alkalomból, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fennállásának 25. évfordulóját ünnepli.

A segélyszervezet 1989. február 4-én alakult meg - emlékeztetett Kozma Imre, a szeretetszolgálat alapító elnöke a bélyegkibocsátás alkalmából szervezett keddi sajtóeseményen.

A szervezet megalakításának indokairól azt mondta: a szolgálat olyan értékeket tudott megjeleníteni, amelyek a társadalom számára, az emberek megsegítése érdekében nélkülözhetetlenek és elengedhetetlenek.

Kozma Imre hangsúlyozta: egy társadalom akkor egészséges, ha mindenkinek helye van benne és senki sem szenved olyan nélkülözést, amely elviselhetetlenné teszi az életét.

A bélyegen is megjelenített pajzs a 900 éves máltai szellemiség hordozója, a világ négy tája felé sugárzó szeretet szimbóluma - tette hozzá.

Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese elmondta: a bélyegkép központjában a közismert jelkép, a nyolcágú máltai kereszt látható. Ezt foglalja keretbe a "Tuitio fidei et obsequium paeuperum - A hit védelme és a szegények szolgálata" jelmondat. A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon a szervezet tevékenységének néhány jellegzetes életképét, az alkalmi bélyegzőn pedig a jubileumi logót foglalta egységbe Kara György bélyegtervező grafikusművész.

A 300 forint névértékű bélyeg a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 500 ezer példányban.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindennapos tevékenységei közé tartozik étel- és ruhaosztás, a szervezet emellett szállást kínál a fedél nélkülieknek, munkatársai ügyet intéznek az arra képtelen emberek helyett. A Máltai Szeretetszolgálat csináltatott elsőként szemüveget hajléktalanoknak, bevezették a jelzőrendszeres házigondozást és megnyitották az ország első kerekes székes műhelyét, valamint integrációs programokat hoztak létre a leszakadó közösség megsegítésére.