A Város Mindenkié eltörölné a hajléktalanregisztrációt a nappali melegedőkben

A csoport szerint a nyilvántartásba vétel alapvető jogaikat korlátoz, és ezt már az ombudsman is több alkalommal megerősítette.

Pap János hajléktalan, a csoport tagja az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón, amelyen tucatnyi fedél nélkül élő ember tiltakozott a kötelező regisztráció ellen sárgára festett arccal, azt mondta: a hajléktalanokra hátrányos az a 2012 júliusában bevezetett adminisztrációs rendszer, amelynek értelmében egy ember egy nap csak egyetlen nappali melegedő szolgáltatásait használhatja. (A részt vevők mintegy tucatnyi tagja azért festette sárgára az arcát, mert a regisztrált hajléktalanok neve a számítógépes regisztrációs rendszerben sárgával jelenik meg, ha már bejelentkeztek egy nappali melegedőbe.)
A civil szervezet 2009 augusztusában alakult olyan hajléktalan emberek és támogatóik részvételével, akik "tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért". A csoport rendszeresen szervez eseményeket a hajléktalan emberek jogainak védelméért és érdekeik érvényesítéséért, illetve a hajléktalanság és a hajléktalan emberek társadalmi megítéléséért. Tavaly novemberben a Fővárosi Közgyűlésben demonstráltak a hajléktalanokat egyes közterületekről kitiltó rendelettervezet miatt. A rendőrök akkor egyenként vitték ki az ülésteremből a földön ülő aktivistákat.

Pap János hozzátette: a fedél nélkül élők panasszal fordultak a csoporthoz, mert a szabályozás miatt sok esetben létfontosságú szolgáltatásokról - például mosásról, étkezésről, fürdésről, csomagmegőrzésről - kell lemondaniuk. Mint mondta, annak ellenére működik még ma is a szabályozás, hogy az alapvető jogok biztosa több alkalommal is megerősítette: a rendszer ilyen jellegű működésének nincs jogszabályi alapja.

A hajléktalanokat és segítőiket tömörítő szervezet tagja beszámolt arról is, hogy a probléma miatt A Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistái 2013 novemberében és decemberében kérdőíves kutatással felmérték, hogy a szabályozás mennyire keseríti meg a fedél nélkül élő emberek életét. A 77 válaszadó segítségével elkészített kutatásból kiderül, hogy a megkérdezett hajléktalan emberek 43 százalékát már utasították el nappali melegedőben azért, mert aznap már járt más melegedőben, s ott regisztrálták. Pap János szerint a válaszadók több mint harmada arról számolt be, hogy a hajléktalanellátó intézmények számos esetben visszaélnek ügyfeleik adataival és hamisan regisztrálják őket abban a reményben, hogy így megkapják utánuk a finanszírozást.