Marad a bizonytalanság az Ifjú Szivek Táncszínháznál?

Továbbra is bizonytalan a felvidéki magyarság egyik legnagyobb múltra visszatekintő kulturális szervezetének, az Ifjú Sziveknek a jövője, a táncszínház élére kiírt immár második pályázaton sem sikerült új vezetőt találni.

Az Ifjú Szivek (amely hagyományosan rövid i-vel írja a nevét) az egyetlen közvetlen állami finanszírozású magyar kulturális szervezet Szlovákiában. Néhány évvel ezelőttig a tánckar mellett része volt egy énekkar és zenekar is,  2000 óta működik hivatásos táncszínházként. Alapító okirata 2010-től hivatalosan is szabályozza, hogy az intézmény táncszínházként hivatásos táncosokat és zenészeket alkalmaz.

Hégli Dusant, az együttes volt igazgatóját a fenntartó szerv (a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala) 2013. június 28-án hivatalos  indoklás nélkül váltotta le pozíciójából.

A leváltást megelőző, 5 hónapig tartó gazdasági átvilágítás (2012. novemberétől 2013. áprilisáig) során feltárt hiányosságokat az intézmény vezetése kivétel nélkül orvosolta, az ellenőrzés lezárását követő 2 héten belül. A kormányhivatal az összes korrekciót jóváhagyta és elfogadta. Hégli Dusant a kormányhivatal vezetője 2013 áprilisában az ellenőrzés lezárultával megerősítette pozíciójában. Az ezen történéseket igazoló dokumentumok megtalálhatók a táncszínház archívumában.

Hégli Dusan leváltása óta az együttes vezetését a kormányhivatal által kinevezett, teljes jogkörrel bíró, megbízott igazgató látja el, az intézmény teljes mértékben szerződőképes.

A táncszínház vezetői posztjának betöltésére két pályázatot is kiírtak, ám annak ellenére, hogy a két kiírásra összesen tízen jelentkeztek, a szervezet élére mégsem sikerült új igazgatót választani.

Az első körben jelentkező négy pályázó egyike sem tudott elégséges pontszámot szerezni a felvételi teszten. A második pályázat hat jelentkezője közül egy - Papp Sándor - ugyan megszerezte a továbbjutáshoz szükséges pontszámot, ám a pénteken tartott személyes meghallgatást követően a kormányhivatal által összeállított szakbizottság őt sem javasolta kinevezésre. A kormányhivatal a döntés okait nem kívánta részletezni, az esettel címlapon foglalkozó Új Szó szlovákiai magyar nyelvű lapnak csupán annyit nyilatkoztak, hogy a legutóbbi pályázat sikertelen volt.

Fitos Judit, az intézmény menedzsere ezzel kapcsolatban elmondta: január 31-én, az igazgatói pályázat szóbeli meghallgatásán az együttest képviselő komissziótag felhívta a bizottság figyelmét, hogy Papp Sándor már vezette az intézményt, 2007-ben. Igazgatóságának 8 hónapja alatt elbocsátotta az együttes összes művész alkalmazottját, a művészeti vezetőt és a managert, majd nem tudta a megürült státuszokat betölteni. Az együttes egyetlen előadást sem abszolvált ezen időszak alatt, teljesen elszigetelődött, gyakorlatilag megszűnt létezni. A hazai és külföldi szakmai körök mélységes felháborodásuknak adtak hangot és Papp Sándor távozását követelték. A civil kezdeményezésre induló, Papp Sándor távozását követelő petíciót  több mint tízezer ember írta alá. A kulturális tárca akkori és jelenlegi vezetője többszöri figyelmeztetés után 2007 augusztusának végén távozásra kényszerítette Papp Sándort.

Papp Sándor az MTI-nek azt mondta: kinevezésére azért nem került sor, mert meghallgatása során a táncszínház tagjainak képviselője a szakbizottság előtt utalt rá, hogy amennyiben őt választanák igazgatónak, a társulat vagy legalábbis egy része távozhat az Ifjú Szivekből. Ennek hátterében Papp Sándor szerint a társulat néhány tagjával korábban kialakult konfliktusa állhat: elmondása szerint előző igazgatósága idején egy átszervezés miatt több hónapig tartó sztrájkkal próbálták kikényszeríteni távozását.

A kormányhivatal ugyan egyelőre nem közölte, kiír-e új pályázatot, és ha igen, mikor, az eddig történtek és a potenciális szakmabeli jelentkezők korlátozott száma azt előlegezi meg, hogy egy következő pályázat sem lesz feltétlenül sikeres. Az állandósulni tűnő patthelyzet akár oda is vezethet, hogy a kormányhivatal megszünteti a táncszínház függetlenségét, és egy szlovák társulat alá sorolja be.