Ezt a rákot egy törölköző is okozhatja

Évente ötszáz nő hal meg méhnyakrákban Magyarországon, miközben az esetek nagy többsége oltással megelőzhető lenne. A vakcinálás szeptemberben kezdődhet, és gyerekekre is kiterjedhet. A fertőzés ugyanis már kollégiumokban is megjelenhet, a kórokozók terjedéséhez elég, ha valaki más törölközőjét használja.

Kiírták a közbeszerzési eljárást a méhnyakrákot is okozó Humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltásra. A legfrissebb hírek szerint szeptembertől a szérumot a 13 éves kislányok is megkapják.
Méhnyakrák - Napközben

Szolnokon az önkormányzat már évek óta saját erőből finanszírozza a méhnyakrák kialakulásában leggyakrabban résztvevő HPV vírustörzsek elleni oltás beadását– a 2013 őszi közbeszerzés értéke 33 millió forint volt.

Bene Ildikó, a városban működő Hetényi Géza Kórház főigazgatója a Napközben szerdai adásában azt mondta, a 13 éves lányok kaphatják meg a városban az oltást. Azért választották ezt a korosztályt, mert az ő esetükben érhető el még igazán nagy eredmény. Szolnokon 2007 óta komplex prevenciós program is zajlik, a vakcinálás ugyanis nem elegendő, a gyerekeket, szülőket, pedagógusokat tájékoztatni kell arról, miért fontos a védőoltás. El kell mondani, hogy miért kellenek a szűrések, és ezeken belül a méhnyakrákra irányuló évente ismétlődő ellenőrző vizsgálatok, amelyeket még mindig nagyon sokan elhanyagolnak.

Magyarországon évente ötszáz nő hal meg a betegségben, úgy hogy az vakcinával az esetek döntő többségében megelőzhető, illetve időben felfedezve teljes egészében gyógyítható.

Úri-Szabó Károly, a szolnoki Hetényi Géza Kórház nőgyógyász főorvosa a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, a méhnyakrákot 99 százalékban vírus okozza. A legtöbb ilyen megbetegedés hátterében két HPV vírustörzs áll, amelyek az esetek 70-80 százalékáért felelősek. A vakcina a kórokozók utóbbi két fajtája ellen véd, ami azt jelenti, hogy az oltáson átesetteknek is szükséges rendszeresen szűrővizsgálaton részt venniük.

Fontos tudni, hogy a rákot kiváltó kórokozók nem csak szexuális úton terjednek, hanem mások ruhájának vagy törölközőjének használatával is. Ezt mutatja, hogy lánykollégiumokban három év alatt 70 százalékos az átfertőződés, a terjedéshez ugyanis annyi is elég lehet, hogy valaki felveszi a másik ruháját vagy beletörli a kezét társa törölközőjébe – mondta Úri-Szabó Károly. Hozzátette: oltás nélkül a fertőzést élete során egy ember akár többször is megkaphatja, mert természetes védettség nem alakul ki a HPV ellen a szervezetben.

A főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a méhnyak megbetegedéséért leggyakrabban felelős két HPV törzs nem csak ezt a fajta daganatot okozza. Ezek a vírusok váltják ki a szájüregi rákok 40 százalékát, a végbélrákok 90 százalékát, a hímvesszőrákok 40 százalékát, valamint a tejcsatornákból induló úgynevezett duktális emlőrákok 40 százalékát.

Férfiak is kérhetik az oltást, de mivel ilyen irányú felhasználás nem szerepel a gyógyszer leiratában, jelenleg csak saját felelősségükre kaphatják meg a vakcinát. A gyártó azonban már készül rá, hogy ebbe az irányba is nyit – tette hozzá.

Szolnokon a felnőttek számára az oltás önköltséges. Időnként vannak akciók, de az eredeti ár oltásonként 30 ezer forint, a teljes vakcinálás pedig három oltásból áll – tette hozzá a Napközben szerdai adásában Úri-Szabó Károly. A szolnoki főorvos szerint az országos oltási programra is azért kell szeptemberig várni, mert először meg kell teremteni az anyagi hátteret, egy olyan egészségügyben, amelyben mindig forráshiány van.

Arról még nagyon nagy viták vannak a szakmán belül, hogy annak érdemes-e beoltatnia magát, aki már fertőzött – mondta Úri-Szabó Károly, aki amellett van, hogy ebben az esetben is kérni kell a vakcinát. Szerinte azért kell, mert eleve két vírustörzs ellen van a védőoltás, annak valószínűsége pedig, hogy valaki mindkettővel fertőzött legyen, nagyon kicsi. Másik érve, hogy már olyan védőoltást is terveznek, amelynek nem csak megelőző, hanem, a fertőzés korai fázisában, terápiás hatása is lesz.

Kapcsolódó tartalom