Szíria a legveszélyesebb vegyi fegyvereinek kevesebb mint 5 százalékát adta csak át

Szíria a területén található legveszélyesebb vegyi fegyvereknek eddig kevesebb mint 5 százalékától szabadult csak meg - közölte szerdán egy, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) közel álló forrás.

Szíriából, Latakia kikötőjéből eddig két rakomány megsemmisítésre szánt vegyi anyagot vittek el, az elsőt január 7-én, a másodikat pedig január 27-én. Ez kicsit kevesebb mint 5 százaléka annak, amit a december 31-i határidőig el kellett volna szállítani. Az ENSZ által elfogadott menetrend szerint eddig az időpontig a legveszélyesebbnek ítélt 700 tonnányi vegyülettől kellett volna az ország területét "megtisztítani" - mindenekelőtt azoktól, amikből a mustárgáz és a szaringáz készül. Ugyanezen terv szerint Damaszkusznak február 5-ig további 500 tonnányi - 2-es kategóriába sorolt - vegyülettől kell megszabadulnia. "Szinte majdnem biztos, hogy ezt a határidőt nem tudják betartani" - nyilatkozta a francia hírügynökségnek a dokumentumot ismerő forrás, hozzátéve, hogy Damaszkuszt sürgetni fogják a folyamat felgyorsítására.

A szíriai vegyi fegyverek felszámolásának összehangolásával megbízott OPCW január elején már felszólította a damaszkuszi kormányt arra, hogy "fokozza erőfeszítéseit" vegyifegyver-arzenáljának a nemzetközi közösség számára történő átadása érdekében, és tegye lehetővé e készletek mielőbbi megsemmisítését. Szíria akkor a kedvezőtlen időjárással és az országot három éve sújtó polgárháború miatt fennálló biztonsági problémákkal magyarázta a késlekedést.

A nemzetközi közösséggel kötött megállapodás értelmében idén június végéig kellene teljes mértékben megsemmisíteni a szíriai vegyifegyver-készletet.