Merkel az ukrajnai helyzetről egyeztetett Putyinnal és Janukoviccsal

Az ukrán válság rendezésének elősegítésére szólította fel az orosz elnököt a német kancellár. Angela Merkel szerda este telefonon egyeztetett az ukrajnai helyzetről Vlagyimir Putyinnal, valamint Viktor Janukovics ukrán elnökkel is.

Steffen Seibert német kormányszóvivő szerint Merkel arra kérte Putyint, hogy támogassa az ukrán kormány és az ellenzék közötti konstruktív párbeszédet.

Ukrajnának mielőbb egy cselekvőképes kormányra van szüksége - fejtette ki Merkel, utalva arra is, hogy valamennyi félnek felelősen részt kell vállalnia az ország stabilizálásában és az állampolgárok alapvető jogainak védelmében.

A Kreml sajtószolgálata Merkel és Putyin telefonbeszélgetése kapcsán azt emelte ki: a német kancellár és az orosz államfő egyetértett abban, hogy mindenfajta külső beavatkozás megengedhetetlen.

Az ukrán elnökkel folytatott beszélgetés során a német kancellár üdvözölte az ellenzékkel kezdett párbeszédet, valamint a tüntetések szabadságát korlátozó törvények hatályon kívül helyezését. Merkel ezen kívül figyelmeztetett az erőszakos cselekmények elkerülésének, az állampolgári jogok biztosításának, valamint a válságból való demokratikus kiút keresésének a szükségességére. Utalt arra is, hogy az Európai Unió és Németország kész segítséget nyújtani ehhez.