Ezt tudja az 5D-s ultrahang

Az új készülék nem egy új dimenziót fedezett fel, pusztán pontosabban mér elődeinél, és kizárja, hogy a vizsgáló személy hibázzon. Magyarországon kívül egyébként még csupán néhány országban alkalmazták ezt a technikát.

A várandós nők igénye egyre nagyobb, nyugodtabbak szeretnének lenni, hogy semmilyen rendellenessége ne legyen a magzatuknak. Ezért az orvosi technikát is "rábírják", hogy minél pontosabb diagnosztikai eszközöket gyártson – jelentette ki Rigó János igazgató, a Semmelweis Egyetem I. Számú Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Az új, 5D-s készülék esetében nem arról van szó, hogy a tér és az idő dimenzióján kívül egy újabbat fedeztek fel, hanem arról: ez a készülék automatikusan, a vizsgáló személy hibalehetőségét kizárva tud meghatározni bizonyos testrészeket, elsősorban a csöves csontokat és a nyaki redőt. Ennek részben a terhességi kor megállapításában, részben a fejlődési rendellenességek kiszűrésében van jelentősége.

Ilyen készülékből csak egy-kettő lehet a világban, vagyis az elsők között vagyunk, akik ezt a technikát használhatják – hangsúlyozta az igazgató, aki elmondta azt is, hogy a gépet Magyarországon egy magáncég vásárolta meg.

Kiemelte: ez a műszer ugyanazokat a paramétereket méri, mint az összes többi ultrahangkészülék, csak sokkal biztonságosabban. Nagyon nehéz egy csöves csontot, mondjuk a combcsontot, pontosan megmérni egy adott síkban. A magzat állandóan mozog, beállítani az optimális síkot részint időigényes, részint nagy tapasztalatot kíván, ezt az 5D-s készülék automatikusan megteszi, ezért mér precízebben – magyarázta a szakember.