Ukrajna: visszavonták, lemondott, de még nincs vége

Visszavonta kedden az ukrán parlament a tüntetéseket korlátozó törvényeket, Mikola Azarov miniszterelnök pedig felajánlotta lemondását, amit Viktor Janukovics elnök el is fogadott.

Azarov azzal indokolta távozását, hogy az ország gazdasági helyzetét fenyegetik a két hónapja tartó zavargások. Közleményében úgy fogalmazott, hogy lemondásával a politikai kompromisszum és a válság békés rendezésének további feltételeit szeretné megteremteni.

Ellenzéki vezetők hangsúlyozták, hogy a tiltakozó mozgalom további engedményekért fog küzdeni. Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) párt vezetője kijelentette: ez csak egy lépés volt a győzelem felé, még nem értek el mindent. Az ellenzék a következő lépésben amnesztiát fog követelni a rendőrség által letartóztatott aktivistáknak - tette hozzá.

Az ukrajnai tüntetések képei 2014. január 28-án

Szerhij Arbuzov azok közé a fiatal, az utóbbi időben komoly befolyást szerző tisztségviselők közé tartozik, akikről elemzők azt tartják, hogy Viktor Janukovics elnök juttatta őket pozíciókhoz saját hatalmának megszilárdítása érdekében. Arbuzov szoros üzleti kapcsolatban áll Janukovics idősebbik fiával, Olekszandrral, aki apja elnökségének ideje alatt megsokszorozta vagyonát. A helyi sajtó által "családként" emlegetett csoport tagjai mind Donyeck megyéből származnak, akárcsak Janukovics elnök. Arbuzovot 2012. december 24-én nevezte ki az államfő Azarov miniszterelnök első helyettesévé. A 2012 őszén tartott parlamenti választások nyomán létrejött jelenlegi kormányban már a kezdetektől fogva igen befolyásos szerepet töltött be. Az EU-párti ellenzéki tüntetések tavaly novemberi kezdete előtt többször is felröppent a híre annak, hogy Azarovot hamarosan meneszti Janukovics elnök, és Arbuzov veszi át tisztét.

Az államfői hivatal honlapján közzétett rendelet szerint a kabinet a következő kormány megalakításáig ügyvezetőként a helyén marad. Az ukrán törvények értelmében az új kormányt két hónapon belül kell megalakítani. Azarov szóvivője közölte, hogy Szerhij Arbuzov eddigi első miniszterelnök-helyettes vezeti majd az ügyvezető kormányt.

A 37 éves Arbuzov közeli kapcsolatban áll a Janukovics családdal, és már korábban is Azarov lehetséges utódaként emlegették.

Viktor Janukovics elnök a hét végén kormányzati posztot kínált az ellenzék két fő vezetőjének, Arszenyij Jacenyuknak és Vitalij Klicskónak. Előbbi kormányfői posztot, utóbbi pedig egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget kapott volna. Mindketten elutasították az ajánlatot.

Az ellenzék kevesli a miniszterelnök leváltását

Nem tartja elegendőnek Mikola Azarov ukrán miniszterelnök lemondását Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnöke. A politikus kedden újságírók előtt úgy vélekedett, hogy Azarov azért nyújtotta be lemondását, hogy megőrizze tekintélyét. Hangsúlyozta, hogy az egész kormány felelős azért, ami két hónapja az utcákon történik. Kijelentette: Azarov távozása "nem győzelem, csak egy lépés a győzelem felé". Véleménye szerint a tüntetők addig nem hagyják el a Majdant (a kijevi Függetlenség terét), amíg az egész vezetés, Viktor Janukoviccsal az élen nem távozik a hatalomból.

Klicskóval egyetértve, Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke kifejtette: a miniszterelnök lemondása annak jele, hogy a hatalom nem vállalja a politikai felelősséget azért, ami most Ukrajnában folyik. Az pártelnök újságírói kérdésre közölte, hogy jelenleg nincs napirenden az ellenzék részvétele az új kormányban, mivel egyelőre nem tudni, milyen összetételű kabinetet ajánl Janukovics elnök a parlamentnek elfogadásra, egyáltalán kíván-e benne helyet adni az ellenzéknek.

Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő keddi üzenetében hangsúlyozta, hogy nem az ellenzék győzelme, hanem az emberek harcának eredménye Azarov távozása a miniszterelnöki posztról, valamint a tüntetéseket korlátozó "diktatórikus" törvények eltörlése.

"A győzelem, amelyet ma kiharcolt a Majdan, az első sikeres lépés, de ez még nem elegendő" - szögezte le a politikus. Arra kérte az embereket, hogy ne hagyják abba a küzdelmet, amíg teljesen "fel nem szabadul Ukrajna a diktatúra alól".

Visszavont törvény

A kedden visszavont, korábban a nyugati országok által élesen bírált jogszabályok is hozzájárultak ahhoz, hogy radikalizálódtak a tüntetések Ukrajnában. A tüntetéseket korlátozó törvények hatályon kívül helyezésére 361 képviselő - köztük Viktor Janukovics elnök sok híve - szavazott igennel, és kettő nemmel a 450 tagú parlamentben.

A törvények visszavonásának hírét ujjongva fogadták a kijevi Majdanon (Függetlenség tere). Arszenyij Jacenyuk ellenzéki vezető felszólította Janukovics elnököt, hogy haladéktalanul írja alá a törvényeket.

A letartóztatott tüntetőknek amnesztiát biztosító törvény szövegéről ezzel szemben nem jutottak egyetértésre egymással a kormánypártok és az ellenzék. A rendkívüli parlamenti ülésszakot ezért a korábbi tervekkel ellentétben nem kedden délután, hanem szerdán folytatják - jelentette be Volodimir Ribak parlamenti elnök. A törvény életbe lépését a kormánypártok ahhoz a feltételhez kötötték, hogy az ellenzéki aktivisták vonuljanak ki a középületekből, amelyeket elfoglaltak.

Minden Ukrajnáról szól

Mint azt az UNIAN ukrán és a RIA Novosztyi orosz hírügynökségek jelentették, Stefan Füle, az Európai Unió (EU) keleti szomszédságpolitikája ügyében illetékes uniós biztos kedden egy órán át tárgyalt Viktor Janukovics elnökkel. A megbeszélés eredményei egyelőre nem ismertek.

Kedden Kijevbe érkezik egy európai parlamenti küldöttség, valamint Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

Ukrajna volt a legnagyobb érdeklődéssel követett témája a keddi brüsszeli EU-orosz csúcstalálkozónak is. Uniós források előzetesen azt mondták: brüsszeli illetékesek egyebek közt azt kívánják az orosz fél tudomására hozni, hogy álláspontjuk szerint az EU-ukrán társulási megállapodás nem zárja ki Ukrajna és Oroszország szoros együttműködését.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztató azt mondta a legfontosabbnak, hogy meggátolják az erőszak továbbterjedését, és demokratikus úton stabilizálják a helyzetet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: Oroszország akkor sem vizsgálja felül az Ukrajnával kötött hitelmegállapodást és a földgáz árában adott kedvezményt, ha a mostani ellenzék kerülne hatalomra. Mint kifejtette: Oroszország számára az a fontos, hogy az ukrán gazdaság hitelképes legyen és növekedést produkáljon, hogy idővel visszakaphassa a kölcsönadott pénzt.

Az ukrajnai békéért imádkoztak az ortodox hívők a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban hétfőn a Magyar Ortodox Egyházmegye hivatalos honlapjának közlése szerint. A beszámoló szerint a magyar főváros ortodox hívői között sokan érkeztek Ukrajnából.