Olcsóbb lehet a szemétszállítás

Az év második felében 10-15 százalékkal csökkenhet a lakossági szemétszállítás díja - mondta a környezetügyért felelős államtitkár.

Illés Zoltán szerint az esetleges díjcsökkentést az teszi lehetővé, hogy a közszolgáltatást végző cégek többletbevételre tesznek szert az egyre bővülő szelektív gyűjtésből származó hulladékok újrahasznosításával. A zuglói Istvánffy utcában már szinte minden ház megkapta a szelektív kukákat. A lakók szerint így nem csak környezetbarát, de kényelmes is a szemétgyűjtés.

Budapesten tavaly március óta működik a házhoz menő szelektív gyűjtés. Egyre több helyen található már meg a kétkukás rendszer. A sárga fedelű edényekbe a műanyag és a fém, a kékbe pedig a papír kerülhet. Pécsett már 20 éve működik hasonlóan a szelektív gyűjtés. Az itt élők külön szemeteszacskóba tehetik ki a válogatott szemetet, amelyet 200 hulladék-szigeten is kidobhatnak. 2015 januártól tovább egyszerűsödik a rendszer: már csak két kuka lesz.

A száraz gyűjtőbe kerül majd a papír, a fém, a műanyag és az üveg, a nedves gyűjtőbe pedig az úgynevezett zöld hulladékok vagy például a babapelenka. Így több lesz a hulladékból kinyerhető újrahasznosítható anyag, és jelentős fűtőértékkel bíró tüzelőanyag is előállítható. Ez pedig a szemétszállítási díjakban is érezhető lesz.

Illés Zoltán kifejtette: a rezsicsökkentés a szemétszállítást is érinti, és véleménye szerint az idei év második felében újabb 10-15 százalékkal lehet olcsóbb a lakossági szemét begyűjtése és elszállítása. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkár azt mondta, az árcsökkenés az új hulladéktörvénynek köszönhető, amely előírja, hogy csak olyan közszolgáltató cég működhet, amely többségében állami vagy önkormányzati tulajdonban van.