Nem árt felkészülni: akár 150 ezer forintra is bírságolhatnak

Komoly társadalmi igény az ebtartók részéről, hogy több kutyafuttató épüljön a városokban, ezért nem azt kell taglalni, hogy az önkormányzatoknak van-e ilyen kötelezettsége – véli Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora. Debrecenben az önkormányzat támogatja új kutyafuttató megépítését, azonban az első kijelölt helyszínt a környékbeli lakók ellenállás miatt el kellett vetni.

Nem feltétlenül szabálysértés, de mivel az önkormányzatoknak lehetőségük van rendeletben meghatározni a közösségi együttélés szabályait, így a póráznélküli kutyasétáltatást közterületen, akár 150 ezer forintos bírsággal is büntetni lehet több városokban. Van olyan település, ahol kialakítottak legális kutyafuttatót, és van ahol nem, vagy nagyon keveset, valamint az is előfordul, hogy egy városban létezik ugyan ilyen zárt tér, de elhanyagolt, rossz állapotú. Egyes önkormányzatok azonban ekkor is büntetik az ebüket szabadon engedő gazdákat.
Kutyafuttatók - Napközben

Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora a Napközben pénteki adásában azt mondta, nem érdemes azt taglalni, hogy kötelező-e a településeknek kutyafuttatókat kialakítani vagy sem, a lényeg, hogy a városi ebek számára kialakított területekre komoly a társadalmi igény.

A problémákat a futtatók hiánya, rossz állapota vagy a kutyások helytelen hozzáállása okozza. Utóbbira példaként említette: vannak, akik – azzal a felkiáltással, hogy majd visszajön Fifike, Bubuka – úgy engedik el a kutyájukat, hogy nem foglalkoznak vele, merre megy az állat.  Ez az úgynevezett önsétáltatás főleg kertes, családi házas negyedekben fordul elő, és többek között akkor is komoly konfliktusokhoz vezet, ha az ebek a kelleténél messzebbre csatangolva felverik a szomszédos erdők csendjét – hangsúlyozta Szilágyi István.

A „jó kutyásoknak” azonban fontos, hogy elkerüljék a feszültségeket, ezért szívesen igénybe vennék a futtatókat. A Fehérkereszt Állatvédő Liga 2007-es felmérése szerint Budapesten fele-fele arányban jelöltek ki ilyen zárt tereket a kutyások szokásrendje, illetve az önkormányzat saját elképzelései alapján. Ez erősen függ a helyi térszerkezettől, az V. kerületben, például, Szilágyi István nem tud olyan területről, ahol kutyások által bejáratott helyre lehetett volna tenni futtatót. A Belvárosban alkalmazkodni kellett az épített környezethez. Olyan kerület is van azonban, ahol egyetlen kutyafuttató sincs, ez az önkormányzat szégyellheti magát – tette hozzá az állatvédő. Szilágyi István azt is hangsúlyozta, fontos, hogy trendi legyen jól nevelt, jól szocializált kutyával együtt élni.

Gábor Zsombor, a debreceni önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője elmondta, városukban egy hivatalos kutyafuttató van, a Fényesudvari lakótelepen. Az ebek póráz nélküli sétáltatására kijelölt hely nincs körbekerítve, és „egy kis hiányossággal küszködik”. Debrecen városa évek óta szeretné, hogy több kutyafuttató legyen a településen, de idáig erre nem volt lehetőség – mondta az önkormányzati dolgozó.

A Tócoskert nevű negyedben volt próbálkozás: tavaly egy helyi állatorvos kezdeményezésére lakossági fórumot tartottak, ahol a negyven-ötven résztvevő egyhangúlag támogatta, hogy kulturált körülmények között kutyafuttató működjön a lakótelepen, közvetlenül az állatorvosi rendelő mellett. A legközelebbi panelházban lakók közül azonban hatvan-hetvenen aláírtak egy kérvényt, hogy ott mégse épüljön kutyafuttató, legyen inkább máshol. Jelenleg ezért éppen új helyet keresnek neki.  Civil kezdeményezés tehát van Debrecenben kutyafuttató kialakítására, és ezt az önkormányzat igyekszik támogatni. A létesítés költsége pár százezer, esetleg egymillió forint, az üzemeltetése pedig havi néhány tízezer forintból megoldható – tette hozzá az osztályvezető.

Gábor Zsombor azt is elmondta, a mostani helyzet ellenére azért büntetnek mégis, mert a szabálysértési törvény lehetőséget ad arra, hogy ha valaki megvalósítja a veszélyeztetés kutyával tényállását, akkor a város bírságot rójon ki. Debrecenben tavaly a közterület-felügyelet nagyjából százhetven esetben tett szabálysértési feljelentést vagy élt a helyszíni bírságolás lehetőségével. Ez a Debrecenben tartott ebek számához képest elenyésző mennyiség – mondta a Kossuth Rádióban Gábor Zsombor, a helyi városüzemeltetési osztály vezetője.