Völner: Megkezdődött a kerékpárutak fejlesztésének előkészítése

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megkezdte a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban megvalósuló magyarországi kerékpárút-fejlesztés előkészítését - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára.

Völner Pál a 768 millió forintos projekt indító rendezvényen hozzátette: a Közlekedési Operatív Program (Közop) keretében megvalósuló Bringázni élmény! kerékpáros fejlesztési programban még az idén megvalósíthatósági és döntés-előkészítő tanulmányok készülnek, illetve megújul a kerékpáros-nyilvántartó rendszer.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a kiemelt kerékpáros beruházásokat kormányhatározat nevesíti. Ide tartozik az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros útvonal Rajkától Budapest déli agglomerációjáig tartó szakaszának komplex fejlesztése a Duna mindkét partján, a fővárost a Balatonnal összekapcsoló kerékpárút létesítése, valamint a balatoni bringakör korszerűsítése, kiegészítése.

A három, összesen 600 kilométeres útvonalhoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányok nyár végéig elkészülnek, a jelenlegi ütemterv szerint a tervezés és engedélyeztetés után a kivitelezés legkorábban 2015-ben kezdődhet meg, uniós forrásokból - mondta az államtitkár.

Berencsi Miklós, a KKK osztályvezetője a projektet bemutatva egyebek mellett szólt arról, hogy a döntés-előkészítő tanulmányként március végéig elkészül a 2014-2020-as időszakra vonatkozó komplex kerékpárosprogram, javaslatot tesznek a kerékpározással kapcsolatok feladatok koordinációját ellátó központi szervezetre, kidolgozzák a hosszú távon működő kerékpárforgalmi létesítmény üzemeltetési és fenntartási rendszerét.