Így adnák vissza a szlokáv állampolgárságot a kettős állampolgároknak

A szlovák belügyminisztérium a másik országban bejegyzett állandó lakóhelyhez kötné a szlovák állampolgárság visszaszerzését azok számára, akik azt a hatályos állampolgársági törvény alapján elveszítették, mert felvették egy másik ország állampolgárságát - írta a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági és közéleti napilap csütörtökön.

Az állampolgársági törvényt módosító javaslattal a belügyi tárca állt elő. A módosítás végső formája a minisztérium legutóbbi közlése szerint májusra készülhet el.

A minisztérium a módosítással azokra a kritikákra kíván reagálni, amelyek a 2010-ben - az előző Fico-kormány idején - elfogadott, jelenleg is hatályos szlovák állampolgársági törvényt érték, amiatt, hogy annak alapján szlovákiaiak százai veszítették el szlovák állampolgárságukat. A magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva elfogadott jogszabály ugyanis úgy változtatta meg a jogszabályt, hogy annak alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát. A Fico-féle ellentörvényt a szlovák alkotmánybíróság is vizsgálja, a testület szerdán elnapolta a jogszabálynak az alkotmánnyal való összeegyeztethetőségéről szóló döntést, időpontját február 26-ára tűzte ki.

A szlovák szaktárca korábban jelezte, hogy javaslata - amelynek elkészültét nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetések késleltették - már a véglegesítés szakaszába jutott, ám a törvénymódosítás tartalmi részéről nem közölt információkat. A módosításban foglalt változtatásokra eddig csak Robert Kalinák belügyminiszter azon kijelentése alapján lehetett következtetni, mely szerint a mostani módosítás ahhoz hasonló feltételeket fogalmaz meg a szlovák állampolgárság elvesztése és visszaszerzése kapcsán, mint az az ellenzéki javaslat, amelyet a pozsonyi törvényhozás 2013 májusában elutasított. Az elutasított javaslat nem hozott volna érdemi változást az ügyben érintett felvidéki magyarok számára.

A HN által most közölt információk hasonló forgatókönyvvel számolnak, a szlovák lap szerint ugyanis a módosítás elfogadása után csak azok a más állampolgársággal rendelkező szlovákiaiak tarthatják meg szlovák állampolgárságukat vagy kérhetik a visszaadását, akik úgy szerezték vagy szerzik meg egy másik ország állampolgárságát, hogy abban az országban állandó lakóhellyel rendelkeznek.

Jelenleg tehát azok a felvidéki magyarok, akik magyar állampolgárságot szereztek, de jure már nem szlovák állampolgárok, a módosítás után viszont csak akkor szüntethető meg ez az állapot, ha az érintettek gyakorlatilag megszüntetik szlovákiai állandó lakóhelyüket.

A hatályos szlovák állampolgársági törvény elfogadása óta idén január 8-áig 701-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 47 felvidéki magyar.

http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/stat-slovakom-vrati-pasy-s-podmie nkou-602401