Hígítják a Kurcát: meglepő ok a tömeges mérgezés mögött

Eddig harminc mázsa haltetemet emeltek ki a Kurcából Szentes térségében, a folyóba vezetett termálvíz és az időjárási körülmények együttesen okozhatták a bajt – derült ki a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorának összeállításából.

Először az apróhalakat, a keszegféléket érte a pusztulás, eleinte kisebb mennyiségben, majd vasárnap már nagyobb testű halak, amurok, busák, süllők, harcsák is elpusztultak. Többnyire egy 7-8 km-es szakaszon lehetett észlelni a bajt – mondta megkeresésünkre Kalamusz Endre, a helyi horgászegyesület elnöke. Hozzátette: mérgezésre gyanakodtak, amire a halak viselkedéséből következtettek: felúsztak a felszínre, körkörösen mozogtak, remegtek. A haltetemeket már lehalászták, jelenleg úgy tűnik, megállt a pusztulás – tette hozzá.
Hallgassa meg!

A Kurcába vezetett termálvizek következtében ammónium-ion halmozódott fel a víztérben – ismertette a vizsgálatok eredményeit Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Kifejtette: mindez „vízbő időszakokban” nem okozott volna problémát, azonban a hosszú ideje csapadékszegény időjárás miatt kis víztérfogatban halmozódott fel az ammónium-ion, ami az egyensúly felborulását okozta. Jelenleg több százezer köbméter frissítő vizet juttatnak a folyóba, aminek hatására a szennyező koncentráció felhígul – magyarázta.

A termálvizet széles körben hasznosítják a térségben, alapvetően energetikai, fűtési céllal. A hő kinyerése után keletkező csurgalékvíz speciális összetevőkkel rendelkezik, és ha ez „kis víztérbe kerül bevezetésre”, továbbá ha ehhez magas átlaghőmérséklet is párosul, akkor az a mostanihoz hasonló tünetet válthat ki – magyarázta a szakember. A kárelhárítási munka körülbelül egy hétig tart.