Gyurcsányék is az oroszokkal akarták bővíttetni Paksot?

Az amerikaiak 2008 decembere óta kísérik figyelemmel a paksi erőmű bővítését, és sokáig reménykedtek abban, hogy amerikai cégek is hasznot húznak a beruházásból – derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai nagykövetségi táviratokból, amelyeket a saját kormányuknak küldtek Budapestről.

Már 2008 végén tudta az amerikai kormány, hogy Gyurcsány Ferencék a paksi atomerőmű fejlesztését tervezik - ezt írta szerdán az origo.hu a wikileaks által kiszivárogtatott iratokra hivatkozva. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök viszont csak két hónappal később beszélt erről nyilvánosan. 2009 februárjában kérte az Országgyűlés támogatását a paksi bővítéshez.

Gyurcsány Ferenc akkor a parlament előtt azt mondta: "a kormánynak az a szándéka, hogy arra kérje az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévben hozzon döntést arról, hogy a paksi atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük." Néhány héttel később - kormánypárti és ellenzéki egyetértéssel - el is fogadta a parlament a paksi bővítés előkészítéséről szóló határozatot.

Az origo cikke egy másik, majdnem fél évvel később készült titkos jelentést is idéz. Eszerint az Egyesült Államokat is érdekelte Paks, de már 2009 májusában arra számítottak, hogy az orosz technológiával működő erőmű bővítését orosz cég végezheti. Az amerikai követség egyik munkatársának ugyanis Mesterházy Attila, az MSZP akkori frakcióvezetője azt mondta, hogy az oroszok előnnyel indulnak a pályázaton. 

A cikk szerint az amerikaiak azért sem bíztak a sikeres szereplésben, mert az erőmű egyik vezetője azt mondta a követség munkatársainak, hogy az amerikai technológia még nem kipróbált, és "a magyarok nem akarnak kísérleti nyulak lenni".

A 2010-es kampányban Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke közösen látogatták meg az erőművet. Bajnai Gordon akkor arról beszélt: nagyon világos energiastratégiájuk van, aminek része, hogy megőrizzék Paks kiemelkedő szerepét az ország energiaellátásának biztosításában. Azt is kijelentette: meg kell duplázni a paksi erőmű teljesítményét.

A bővítés múlt heti bejelentése óta a baloldali pártszövetség folyamatosan bírálja az magyar-orosz megállapodást. Legutóbb, szerdán Karácsony Gergely követelt népszavazást a bővítésről.

Az MSZP Ésszerűség és Felelősség platformjának vezetője, Kertész Krisztián ugyanakkor nyilvánosan kritizálja azokat a zöld szervezeteket, amelyek a paksi bővítést támadják. A szocialista politikus ugyan nem ért egyet azzal, ahogyan a megállapodást megkötötték, de azt írja: az atomenergia még mindig a legolcsóbb, legköltséghatékonyabb energiaforrás, ezért továbbra sem lesz nélkülözhető hazánkban.