Kezdődik az Ybl-emlékév

Ybl Miklós halálának 123. évfordulóján, január 22-én veszi kezdetét a Ybl-emlékév, amely a 200 éve született építész munkásságának állít emléket. L. Simon László kormánybiztos, az Ybl Emlékbizottság elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a programsorozat, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogat, a ma élő magyar építőművészek és építészek munkásságára is ráirányítja a figyelmet.

Fel szeretnénk hívni a figyelmet a magyar építészet társadalmi, gazdasági és kulturális jelentőségére, építészeink hihetetlen teljesítményére – mondta L. Simon László, aki a megrendelésekre utalva hozzátette: „Itt is van egy szellemi exporttermékünk, amivel sikeresen vagyunk jelen a világban.”
Hallgassa meg!

Az év kiemelkedő eseménye a Várkert bazár átadása lesz – mondta a kormánybiztos. Közölte: március végére elkészül a felújítás első üteme, április 3-án a tervek szerint a miniszterelnök avatja fel a Várbazárt. Ezt követően az új részek építésével folytatódik a munka, így befejeződik például a dunai kikötő és a mélygarázs kiépítése is.

L. Simon László elmondta: az átadás napján három kiállítás is megnyílik, ezek közül az egyik Ybl Miklós munkásságát dolgozza fel, a másik kettő pedig a Várbazár felújítási munkálatainak dokumentációját, valamint a rekonstrukció alatt előkerült tárgyi emlékeket mutatja be.

A terület 25 éve zárva van, miközben világörökségi helyszín, amelynek új funkciót is kellett találni, hiszen az épületet sohasem tudták igazán megtölteni tartalommal – mondta a kormánybiztos, kiemelve: a felújítás révén rendkívüli módon megnő a hasznosíthatósága.

L. Simon László hétfőn sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a több mint 9 milliárd forintból megvalósuló program az európai uniós támogatáson felül kormányzati forrásokkal is kiegészült. "A többletforrás mellett több feladatot is kaptunk; egyebek mellett a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum homlokzatfelújítására és környezetének rendbetételére nemzeti forrásból 100 millió forint áll rendelkezésünkre. Ez a munka a Lánchíd utca egységes arculatának kialakításával függ össze, és a tervek szerint az áprilisi átadásra ez is elkészül".