Nemzetpolitikai államtitkárság: a kisebbségi jogok durva szűkítése a szerb alkotmánybírósági döntés

A nemzetpolitikai államtitkárság a kisebbségi jogok durva szűkítéseként értékelte hétfőn a szerbiai Alkotmánybíróság döntését, amellyel a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény két törvényszakaszát teljes egészében, további nyolc törvényszakaszát részben alkotmányellenesnek minősítette.

Az államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: különösen megdöbbentő, hogy ez a döntés egy nappal azt követően került nyilvánosságra, hogy az Európai Parlament elfogadta a Szerbiáról szóló határozatot, ami lehetővé tette az ország számára a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Kifejtették: fontos pozitív fejlemény, hogy az alkotmánybírósági határozat megerősíti a kisebbségi autonómia alapjait és a kisebbségek kollektív jogait, ugyanakkor aggasztó, hogy annak egyes tartalmi elemeit és a nemzeti tanácsok hatásköreit jelentősen szűkítheti.

Aggodalomra ad okot, hogy a nemzeti tanácsok hatáskörének korlátozása a nemzeti identitás megőrzése szempontjából kulcsfontosságú anyanyelvű oktatás és tájékoztatás területére koncentrálódik elsősorban. Értetlenül állnak a testület döntése előtt azért is, mert ez a kisebbségi jogok durva szűkítését jelenti, pedig a szerb alkotmány szerint az emberi és kisebbségi jogok elért szintje nem csökkenthető - tették hozzá.

Sajnálatosnak tartják - folytatták -, hogy a testület az alkotmánnyal ellentétesnek nyilvánította a nemzeti tanácsok anyaországaik állami szerveivel való együttműködésének jogát, amely megítélésük szerint a nemzeti kisebbségek természetes joga, és amelyet a két ország között 2004-es kétoldalú kisebbségvédelmi megállapodás is rögzít.

A magyar kormány bízik abban, hogy lehet megoldást találni a helyzetre, és hogy a Magyar Nemzeti Tanács, közhatalmi jogosítványaival élve, a vajdasági magyar közösség érdekében végzett közösségépítő munkáját zavartalanul folytatni tudja, és ezáltal a stratégiai programjai megvalósítása során elért eredményeket meg tudja őrizni. Reményüket fejezték ki, hogy a szükséges jogszabályi változások tükrözni fogják a január 16-án az Európai Parlament által Szerbiáról elfogadott határozatban foglaltakat.

A Külügyminisztérium hétfőn szintén aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szerb alkotmánybíróság legutóbbi döntése a Magyar Nemzeti Tanács hatásköreinek korlátozását, ezen keresztül a vajdasági magyar közösség szerzett jogainak szűkítését okozza majd, s így visszalépést jelenthet a kisebbségi önkormányzás eddig elért eredményeit illetően.

Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke az alkotmánybírósági döntés utáni hétfői szabadkai rendkívüli sajtótájékoztatóján kijelentette: "ezúttal is bebizonyosodott, hogy Szerbiában a kisebbségvédelem területén is az egy lépés előre, egy lépés hátra gyakorlat érvényesül".

A szerb alkotmánybíróság hétfőn három éve tartó eljárást követően a nemzeti tanácsokról szóló törvény tíz szakaszát nyilvánította részben vagy teljesen összeegyeztethetetlennek a szerb alaptörvénnyel. Két törvényszakaszt teljes egészében, nyolcat pedig részben helyezett hatályon kívül. A döntés még nem jelent meg a szerbiai közlönyben, azaz nem lépett hatályba, néhány napon belül azonban ez is megtörténik - magyarázta Korhecz Tamás.

A nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása a szerb parlament előtt van, egyes politikai szereplők szerint az alkotmánybírósági döntés tükrében vissza kell vonni az eljárásból. Erről egyelőre nem született döntés.